Geniin kirjattuja tietoja on mahdollista jonkin verran piilottaa. Silloin tavallisille käyttäjille näkyy henkilön kohdalla teksti Private (yksityinen) tai Private User (yksityinen käyttäjä). Kirjautuneille käyttäjille näkyy jonkin verran enemmän ja maksaneille jäsenille taas lisää. Kaiken, myös piilotetun, näkevät ylläpitäjät eli ns. kuraattorit (curatos) sekä Genin henkilökuntaan kuuluvat. Henkilökuntaan kuuluvat myös yhtiön alihankkijat. Monet ajattelevat, että näin tiedot ovat kuitenkin tarpeeksi suojatut. Harkitse kahdesti ennen kuin ylipäätään alat käyttämään netin tietokantapalveluja!
Joskus saattaa tulla tarve ottaa yhteyttä profiilin ylläpitäjään esimerkiksi virheellisen tiedon korjaamiseksi tai elossa olevan tietojen poistamiseksi. Yhteydenotto edellyttää Genin käyttäjäprofiilin luomista, ja siihen ei monikaan halua ryhtyä, vaikka Geniin voisi tällaiseen tarkoitukseen luoda valeprofiilin ilman sukupuuta. Profiilin luominen edellyttää sähköpostiosoitetta, mutta niitä on ilmaiseksi saatavilla - muitakin kuin Googlen Gmail. Kertakäyttöiseen tarkoitukseen ei kannatakaan vakituista sähköpostiosoitetta käyttää, jos haluaa välttää roskaposteja. Mutta ylläpitäjän voi löytää muutenkin.
Yksityiseksi (Private) merkittyjä tietoja putkahtelee yllättäen tai erilaisia (laillisia) kikkoja käyttäen myös kenen tahansa näkyviin. Tässä ei esitetä kaikkia keinoja, mutta Google-hakukoneen käyttö on monille ihan arkipäivää ja täysin laillista. Joillekin saattaa olla uutta, että Googlen hakutuloksissa näkyy Genin tietokannoista asioita, joita ei käyttäjä ehkä ole tarkoittanut aivan vapaasti nähtäviksi. Otetaan esimerkiksi aktiivinen Genin ylläpitäjä ja valtavan määrän henkilöiden tietoja sinne kirjannut henkilö, jonka nimi näkyy kenelle tahansa hänen ylläpitämiään henkilöitä eli profiileja katsottaessa, esimerkiksi tässä.
Ylläpitäjän nimi näkyy kohdassa Managed by:
Profiilin ylläpitäjä (manager)
Klikkaamalla nimeä avautuu ko. henkilön Geni-profiili. Profiilissa ei ole kuvaa, syntymäaikaa tai muita henkilötietoja. Profiilissa ovat ex-partner ja hänen lapsensa merkitty privateksi, osa läheisistä sen sijaan on ainakin osittain julkisia. Hän ei siis ole kokonaan piilottanut profiiliaan, kuten monet ylläpitäjät.
Tässä tapauksessa Google-haku koko nimellä antaa tiedon, että henkilö asuu Ruotsissa. Ruotsalainen hakupalvelu www.merinfo.se näyttää syntymäajan, osoitteen ja puhelinnumeron ilman kirjautumista ruotsalaisten henkilösuojasäännöstön mukaisesti. Vain henkilötunnuksen kolme viimeistä kirjainta on peitetty. Kaikki tämä kenelle tahansa internetiä selaavalle.
Google-haun voi asettaa pelkäksi kuvahauksi, jolloin Googlen tekoälysovellukset etsivät eri keinoin kaikenlaisia kuvia, joita ko. henkilöön on liitettävissä suoraan tai liitosketjujen kautta. Tuloksena on myös paljon roskaa, joihin yhteyttä ei ole tunnistettavissa. Haun kärkipäähän nousevat todennäköisimmät osumat, joita tekoäly olettaa sinun tavoittelevan.
Kuvahaku
Hakutuloksissa ensimmäisenä on kasvokuva, joka iän puolesta sopisi ko. henkilölle. Kuvan alapuolella näkyy sijainti, josta Geni ko. kuvan löytää. Tässä tapauksessa se on Geni.com!
Kuvahaun tulos
Viemällä kursorin kuvan päälle, selain ilmoittaa sinun alareunassa tarkemman osoitteen, mistä kuva on peräisin.
Geniprofiili
Klikkaamalla kuvan alapuolella olevaa linkkiä, avautuu ko. henkiilön profiili, jossa kyseistä kuvaa ei kuitenkaan ole kaikille näkyvissä, kuten Googlen tuloksissa on.
Samoissa hakutuloksissa näkyy tämän henkilön veljen kuva, joka johtaa Genon profiiliin, jossa itsessään myöskään ei kuvaa ole näkyvissä. Tässä voisi olla kysymyksessä myös se, että kuva on joskus ollut henkilön profiilissa julkisena ja sitten poistettu. Joka tapauksessa Google osaa yhdistää profiilin ja kuvan edelleen. Haku ei kuitenkaan täyty kaikista saman henkilön lisäämistä profiileista, vaan osaa esittää todennäköisesti tärkeimmät. Jos kuva on profiilissa edelleen olemassa ja tarkoitetettu piilotetuksi, olisi selvästi kyseessä GDPR-raportin paikka, jos henkilö olisi Suomesta.
Elossa olevien ja elossa olevia koskevien kuolleiden henkilöiden tietojen julkaiseminen internetissä, vaikka salattunakin, vaatii lain ja hyvien tapojen mukaan nimenomaisen luvan. Jotta luvalla on merkitystä, on sen yhteydessä selvitettävä henkilölle, missä ja mitä tietoja julkaistaan. Tietenkin on kerrottava tarpeellisessa laajuudessa myös se, mitä tietojen julkaiseminen internetissä merkitsee ja kenelle ne ovat näkyvissä. Lain mukaan lupa on mahdollista myös perua, jolloin tiedot on hävitettävä kokonaan ja pysyvästi. Tämä hävittäminen ei kuitenkaan yleensä ole kokonaan mahdollista, koska monet ahkerat kädet ovat ne jo kaapanneet moniin muihin tietokantoihin. Tämä ja seuraava artikkeli osoitavat, että kerran netissä = aina netissä sekä piilotetuksi luultukin on julkista.
A Miettinen
PS. Vastaavaa "tietovuotoa" on näyttänyt olevan myös muualla tietokannoissa. Ainakin niin, että maksamatta näkee sellaista, mikä on muuten maksumuurin takana. Palaan siihen kun kunnollinen esimerkki saadaan rakennettua. Asiaa saa kommentoida osoitteeseen info (at) humogen.net tai suoraan minulle osoitteella aami (at) humogen.net