Olet täällä

HuMo-gen aloitusohje

Kirjautuminen lukemaan sukupuuta

Kun olet saanut ylläpidosta käyttäjätunnuksen ja salasanan (tai useamman, esim, muokkaaja ja lukija erikseen), voi kirjautua järjestelmään. Jos käyttäjätunnus tai salasana on unohtunut, kysy sitä mieluiten sieltä mistä sait sen alunperinkin. Tämän ohjeen loppuosassa kerrotaan ohjeita tietojen muokkaajille.

1. Ohje on tehty suomenkielellä, joten valitse lipun kuvasta kieleksi Suomi, jos ei jo ole. Huomioi, että suomenkielinen käännös tulee viiveellä kehitykseen nähden.

2. Klikkaa kohdasta Kirjautuminen (suomenkielinen)

     

3. Kirjaudu käyttämällä saamaasi käyttäjätunnusta ja salasanaa. Järjestelmä varoittaa https-sertifikaatin puutteesta. Tämä tarkoittaa, että pahantahtoinen expertti voi selvittää salasanasi. Jos koneesi turvallisuus ja salasanakäytäntö on kunnossa, ei tämä oli suuri riski. Älä kuitenkaan käytä samaa salasanaa kuin tärkeissä (esim pankki) palveluissa. Voit kuitaka huomautuksen klikkaamalla sivulla.

4. Kohtaan Kirjautuminen tulee oma käyttäjätunnuksesi.

5. Valikosta Sukupuu ja edelleen kohdasta Sukupuu indeksi näet sukupuut, joihin sinulla on katseluoikeus. Osa sukupuista on näkyvissä kaikille, osa vain kirjautuneille. Osa ei ole varsinaisia sukupuita, vaan kokoelmia.

6. Valitse haluamasi sukupuu klikkaamalla. Valittu sukupuu näkyy sivun yläosassa. Myös täältä voit vaihtaa sukupuuta.

7. Tarkastele haluamiasi tietoja. Valikoista Sukupuu ja Työkalut saat erilaisia apuvälineitä ja lajitteluja.

8. Kokeile myös hakua sivun oikeasta reunasta. Voit etsiä nimeä useammasta sukupuusta. Laajennettu haku antaa lisätyökaluja hakutekijöihin ja haun rajaamiseen.

9. Jo sinulle on annettu oikeus, voit vaihtaa salasanan ja sivuston ulkoasun Lippu-kuvakkeen vieressä olevasta Ratas-kuvakkeesta. Ylläpito ei näe salasanaasi, joten tarvittaessa on pyydettävä uusi. Yhteisillä tunnuksilla ei luonnollisesti ole tarkoitus vaihtaa salasanaa.

10. Selaile käyttöoikeuksien rajoissa sivustolla. Anna tarvittaessa sivuston kautta palautetta sukupuun ylläpitäjälle.

 

Kirjautuminen muokkaamaan sukupuuta

Kun olet saanut ylläpidosta oikeuden tietojen muokkaamiseen voi kirjautua HuMo-genin editoriin. Sinne on siis kirjauduttava erikseen. Voi olla että joihinkin sukupuihin sinulla on vain katseluoikeus ja joihinkin myös muokkausoikeus. Harjoittele muokkaamista ja tarkastele tuloksia aluksi. Rutiinin jälkeen homma hoituu helposti.

1. Jos sinulle on alustettu sukupuu ja olet saanut siihen muokkausoikeuden, Käyttäjätunnuksesi vieressä näkyy painike Admin, klikkaa siitä.

2. Kirjaudu samilla käyttäjätunnuksella ja salasanalla ylläpitoon

3. Valitse sukupuu, jota haluat muokata

4. Muokkaa tietoja ja muista klikata Tallenna

HUOM: Voi myös ylläpitää tietoja omalla koneellasi ja vain toimittaa ylläpidolle gedcom-muotoisen tiedoston, joka ladataan katselua varten. Näin esimerkiksi tietosuoja määräytyy käyttämäsi ohjelman mukaan. Kuvien kannalta tämä on hankala vaihtoehto.

HUOM: Jos käytät ilmaista palvelua, ei sille anneta myöskään täydellistä takuuta. Sivuston ylläpito on muutaman toimijan harrastus. Kokoelmasi varmuuskopioidaan silloin kun heidänkin kokoelmansa, eikä aikataulu ole säännöllinen.