Olet täällä

Genin kanssa ongelmia?

Sivustomme kautta otti ylläpitoon yhteyttä internetin sukututkimukselliseen palveluun ja erityisesti sen ylläpitäjiin pettynyt henkilö N.N. Yhteydenottoja on tullut ennenkin, mutta tämä henkilö halusi kertoa asiasta varoitukseksi muille. N.N. oli aloittanut sukupuun rakentamisen Geniin tuttavan houkuttelemana. A Miettinen ja sivuston avustava admin Tero H. keskustelivat asiasta ja päätyivät tähän blogiin. Henkilö oli ottanut yhteyttä Genin pääkonttoriin tämän blogin ohjeiden avulla.

N.N:n Geniin houkutellut henkilö oli todennut, että "Kukaan ei omista sukulaisiaan". Tämä on pitkälti totta, mutta tekemäänsä sukupuuhun jokaisella tulisi olla jonkinlainen oikeus ja hyvien tapojen mukaan yleensä kunnioitetaan asioita, jotka ovat toisille arkoja. Tämä sukututkimuksen harrastaja halusi pitää sukupuunsa yksityisenä, kunnes voisi varmistua sen laadusta ja myös läheisten suhtautumisesta tietojen julkaisemiseen. Genin kuraattorit ovat kuitenkin jo aloittamista seuraavina päivinä aktiivisesti käsitelleet keskeneräistä sukupuuta tekemällä henkilöitä julkisiksi ja merkitsemällä itsensä ylläpitäjiksi.

Käyttäjä kertoo: ”Ensimmäisenä päivänäni hyväksyin kolme kutsua "tekemään yhteistyötä" kanssani. En ymmärtänyt mitä se tarkoittaa - sitä että heillä on täysi oikeus tiliini. Yksi on ylläpitäjä, kaksi on muita.”

Tässä on yllätys monille Genin käyttäjille. Kuraattorit ja Genin yhtiö pääsevät käsiksi jokaiseen syöttämääsi tietoon ja toimintaasi: IP-osoitteeseen, sähköpostiosoitteeseen, kuviin, sukupuuhun jne. Myös piilotettuihin tietoihin. He näkevät kaiken, mitä olet lukenut tai muokannut. Tämä ei olisi mikään ongelma, jos tätä käytettäisiin asiallisesti ja keskustellen, eikä painostamalla, rähjäämällä ja loukkaavalla tavalle. Toinen yllätys on se, että Genissä ei saa rauhassa rakentaa omaa sukupuuta. Genin ohjeiden mukaan kuraattorin pitäisi kysyä lupa ennen yhdistämistä, mutta tätä ei yleensä tehdä. Kuten N.N. myönsi, hän ryhtyi johonkin, mitä ei ymmärtänyt. Olisi hyvä aina aluksi aloittaa varovaisesti ja vaikka peitellyillä tiedoilla, jos jotain palvelua ei tunne.

Salme Hopeavuori ja Genin kuraattori Reijo Mitro Savola olivat erityisen aktiivisia tämän tapauksen kanssa pian tietojen kirjaamisen jälkeen. Huomattuaan tilanteen, N.N. oli poistanut henkilöitä (profiileja), mutta ne eivät kokonaan poistu Genistä, kuten aiemmassa blogissamme todettiin. Savolalle oli helppo työ palauttaa profiilit ja merkitä tämän kaksikon ylläpitäjiksi, jolloin N.N. ei enää päässyt käsiksi itse luomiinsa profiileihin.  Tämä luonnollisesti aiheutti mielipahaa ja yhteydenoton myös Genin pääkonttoriin ja pyynnön lisättyjen tietojen poistamisesta.

N.N. kertoi Genin pääkonttorin tosiaan vastanneen:

"Geni vastasi, että ovat deleteoineet tilini ja poistaneet luomani profiilit, paitsi yhtä, joka on Reijo Savolan luoma 2 päivää sitten. Kehottivat ottamaan uudelleen yhteyttä jos läheisiä sukulaisia ilmaantuu uudelleen Geniin, koska heidän politiikkansa on poistaa kaikki läheisten sukulaisten profiilit, jos sukulainen sitä pyytää. Sain myös palautetta siitä, että profiilini ovat epätäydellisiä, koska kaikissa ei ole linkkiä lähteisiin. Tarkoitus oli lisätä niitä rauhassa pitäen keskeneräiset profiilit toistaiseksi yksityisinä. Tarkoitus oli keskustella sukulaisten kanssa, että tällaisia tietoja on tulossa julkisiksi nettiin. Mutta Savola ja Hopeavuori eivät antaneet yhtään aikaa tähän, vaan painostivat hirveästi, vaikka ihan vasta aloitin Genin kanssa. Minusta myöskään mukavan sukututkimusharrastuksen ei tule olla tällaista kauheaa kamppailua tuntemattomien henkilöiden kanssa."

Myöhemmin Geni kertoi myös, että

"He ovat selittäneet tilanteeni Savolalle ja hän on suostunut siihen, että poistetaan luomani profiilit, jotka Salme ja hän lisäsivät uudelleen. Geni (Mike) kirjoittikin poistaneensa ne. Savola väitti lisänneensä profiilit julkisista lähteistä, mutta se ei ole totta, koska asiaan liittyy tietoja, jotka eivät ole missään julkisina. Salme Hopeavuori väittää edelleen, että hänen luomiaan profiileita sabotoidaan ja vihjaa epäsuorasti henkilöön." 

Savola ja Hopeavuori ovat tuoneet asian esiin hyvin laajassa FB-ryhmässä, joten on käyty keskustelu katsottavissa julkiseksi. N.N. on kuluttajan asemassa eikä siksi esitetä tässä nimellä. Savola ja Hopeavuori edustavat Genin kuraattoreita ja Facebookin ryhmissä ylläpitäjiä, ja siten ovat sukututkijoiden keskuudessa ennestään tunnettuja henkilöitä.
 
Tulos olisi moninkertaisesti parempi kaikille, jos myös nämä räyhäävät kurattorit hyväksyisivät sen, mikä on Genin tavoite: Rauhallisesti edeten tehdä laadukasta maailmanlaajuista sukupuuta...
Ei vaineskaan, Genin tavoite on tehdä rahaa. Rahaa tehdään maksullisilla käyttöoikeuksilla ja lopullinen tili tehdään myymällä tiedot jollekin niistä kiinnostuneelle jätille, esimerkiksi Facebookille, joka yhdistää ne muihin tietoihin.
Genin taustalla oleva sijoitusryhmä optimoi koko ajan oikeata myyntihetkeä. Se on silloin, kun Genin kasvu tyrehtyy, mutta kertyneillä tiedoilla on valtava arvo mm. henkilöiden profilointia tekeville mainostajille, DNA-tutkimuslaitoksille, tiedusteluorganisaatioille jne. Geni on saavuttanut suosiota muutamissa maissa, joissa sitä on aktiivisesti markkinoitu sinisilmäisille, hyväuskoisille ihmisille. Monet sanovat, että heillä ei ole salattavaa, mutta oletko varma, että läheisilläsi ei ole asiaan sanottavaa, viimeistään sitten, kun se on myöhäistä?
 
Edit: Yleisön pyynnöstä luetteloa suomalaisista kuraattoreista
 
A Miettinen