Olet täällä

Geni ei ole vain yksi sukupuu

Erityisesti R Savola ja muut Genin kiihkeimmät kuraattorit eivät hyväksy sitä tosiasiaa, että Genissä voi olla myös itsenäisiä sukupuita. Että joku käyttäisi Geniä yksityisen sukupuun ylläpitämiseen. Toki Geni on tähän tarkoitukseen huono alusta, koska kuraattorit näkevät myös yksityisten sukupuiden piilotetutkin tiedot ja voivat kopioida nämä omiin tietokantoihinsa. Koska tähän liittyen on tullut yhteydenottoja, vastataan kaikille yhteisesti:

Genissä on kahdenlaisia sukupuita, utopistinen tavoite The World Tree ja itsenäisiä (standalone) sukupuita. Tämä on varsin selvästi kuvattu Genin omilla sivuilla:

https://www.geni.com/projects/Working-with-the-World-Tree/12429

Valitettavasti nämä suomalaiset kuraattorit eivät salli itsenäisiä sukupuita, vaan välittömäsi kytkevät ne osaksi laajaa utopiaansa. Genin pääkonttori avustaa käyttäjiä asiallisesti ja myös sivustomme kautta on apua tarjottu, jos yhteydenotto Genin henkilöstöön epäilyttää.

Genin ohjeiden mukaan kuraattorin tulee ottaa yhteyttä, jos he haluavat yhdistää itsenäisen sukupuun osaksi laajempaa kokonaisuutta.

Lisäksi: Liikaa ei voi korostaa sitä, että älkää hyvät ihmiset kirjatko elossa olevien sukulaistenne, naapureiden ja työkavereiden tai ihan tuntemattomien tietoja internetiin ilman heidän nimenomaista lupaansa. Toistaiseksi esiin nostetut tapaukset on sovittu hiljaisuudessa; käytännössä seurauksena on ollut ns. välirikko. Joissakin tapauksissa kirjaamista on jo edeltänyt välirikko, ja kirjatut ovat olleet esim ex-puolison sukua. Harkinnassa on tällaisen tapauksen riitauttaminen.

Katso myös muita kirjoituksiamme sukututkimuksen ja internetin varjopuolista.

Suosittelemme ehdottomasti aloittamaan sukututkimuksen paikallisesti, omalla koneella ja jos internet tuntuu hyvältä, esim MyHeritage mahdollistaa yksityisen sukupuun ylläpidon. Tänne on myös mahdollista tehdä oma sukupuu, vaikka nykyisten käyttäjien tuki vie jo paljon vapaaehtoisten aikaa omien sukututkimusten ohella. Muutama saa tilaisuuden kokeilla aina sen mukaan kuin se katsotaan mahdolliseksi. Noin puolet kokeilijoista jää palvelun käyttäjiksi.

A Miettinen