Suomen Sukututkimusseuran jäsenneuvoja ja keskustelupalstan moderaattori Juha Varola kirjoitti 18.1.2019 keskustelupalstalla "Facebookin vaaroilla pelottelu on täysin turhaa". Tämä lause on erittäin vaarallinen ja haitallinen, siksi piti kerätä voimat ja kirjoittaa. Väite vetää melkein sanattomaksi. Aivan sama kuin joku sanoisi, että salasanan voi antaa viranomaiselle puhelimessa. Kirjoitin FB-kurssin perusteella aikaisemmin. Nyt pitää vielä kerran verestää muistia ja kerrata, onko Facebookista tosiaan tullut vaaraton.
Somella on ollut suuri rooli viime päivien keskustelussa lasten suojelemisessa erilaisilta (lähinnä seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyviltä) vaaroilta. Sukututkimuspalstalla tämä ei ehkä ole niin suuri vaara, mutta ryhmät ovat isoja ja tiedot leviävät tykkäysten, jakamisten ja keskustelujen kautta myös ryhmien ulkopuolelle. Lisäksi ryhmä jonka ylläpitäjä ei tunne jokaista, katsotaan julkiseksi ryhmäksi. Näin asiaan voi liittyä tahoja, joilla on pyrkimys johonkin muuhun mitä halutaan. Listaan muutaman vaaran kurssiaineistostani:
Muista, että kaikki mitä jaat somessa, jaat samalla vapaaseen käyttöön ja myöhempää käyttöä et voi mitenkään hallita. Vaikka kieltäisit kuinka, aineisto leviää joka tapauksessa. Käyttöehdot hyväksyessäsi jopa tietoisesti luovutat aineiston muiden käyttöön.
Älä koskaan ilmaise somessa etukäteen esimerkiksi osallistuvasi sukututkimuspäiville; varsinkaan jos kotisi jää silloin tyhjäksi. Älä ilmaise myöskään sukulaisten tai tuttavien vastaavia matkoja. Vaikka oma lähipiirisi ei olisi rikollista, tykkäysten ja jakojen ja keskustelujen kautta tieto leviää hallitsemattomasti. Tästä on oikeasti esimerkkejä.
Älä klikkaa linkkejä, joista et ole varma. Tästä esimerkkinä vaikkapa Prisma-virus. Jos jokin on liian hyvää, ollakseen totta, se ei ole totta.
Älä tee testejä, joilla selvitetään itsesi tai lähipiirisi asioita. Näiden testien tavoite on esimerkiksi kerätä tietoja salasanasi, sukulaisuuksien, terveystietojen tms. selvittämiseksi tai mihin tahansa epämääräiseen. Tällainen tiedonkeruutapa ei ole hyväksyttävää, vaikka sinulle ei sitä vastaan mitään olisikaan. Ihan mahdollista on leikkiä tällaisella tutkimuksella väärin tiedoin, mutta sitenkin annat tietoja itsestäsi.
Älä käytä salasanaa, joka on henkilötunnuksesi, lemmikkisi nimi, osoitteesi, autosi rekisteritunnus, suosikkiseurasi, kotipaikkasi, puolison tai oma entinen nimi tai muu helposti arvattava. Älä edes lisäämällä perään pisteen tai ykkösen tai muun yksittäisen merkin.
Käytä eri palveluihin eri salasanoja. Facebookiin eri salasana kuin sähköpostiin. Salasanojen muistamiseen voi käyttä erityistä ohjelmaa, joka on parempi, kuin muistilappu kirjoitusalustan alla. Ellei muistilappu ole sitten salakoodattu ja täynnä vääriä vaihtoehtoja. Täältä https://haveibeenpwned.com/ voit tarkistaa, onko salasanasi vuotanut jonkin tunnetun ja laajan tietomurron yhteydessä. Tämä ei siis kata kaikkia tietomurtoja.
Älä jaa sähköpostiosoitettasi tarpeettomasti. Nimelläsi voidaan lähettää viestejä, jotka yhdistyvät sinuun. Käytä vähintään kahta sähköpostiosoitetta ja niissä eri salasanaa, jotta voit toissijaisiin tarkoituksiin antaa sen apusähköpostin. Muista, että ilmaista sähköpostiasi lukee robotti, kuten kaikkea Facebook-kirjoitteluasikin. Tietoja yhdistelemällä sinusta ja lähipiiristä kerätään tietoa koko ajan.
Käytä luotettavaa verkkoyhteyttä tärkeissä asioissa. Harkitse, onko todella tarpeen hoitaa pankkiasioita julkisessa tai esimerkiksi hotellin verkossa. Jos osaaminen riittää, ota käyttöön vpn-palvelu.
Ja se alaikäisten ja muiden vajaavaltaisten somen käyttö. Mummo voi innoissaan jakaa lapsen lapsen kylpykuvia, jotka saman tien täydentävät pedofiilien kuvakokoelmia. Oma lukunsa on Facebook-hurmurit, joihin edelleen joka vuosi haksahtaa useita suomalaisiakin!
jne jne
Oma lukunsa on siten Facebook kokonaisuutena. Facebookin ja yleensä somen ja tiedon keruun vaaroista nyt varoitteleviin suhtaudutaan kuin luonnosta huolestuneiden esiin nostamiin ajatuksiin -70-luvulla. Tänään kuitenkin ympäristö on jo sivistysvaltioiden hallitusohjelmissa. Samaan tapaan tietotekniikan hallintaan on herätty, tästä osoituksena GDPR ja monet muut tulossa olevat asiat. Missään tapauksessa ei saisi sanoa, että Facebookin vaaroilla pelottelu on täysin turhaa.Sen ehkä voisi sanoa, että vaarojen yltiöpäinen liioittelu ei ole paikallaan; kyllä Facebookiin voi liittyä, jos on pää kylmänä koko ajan.
Linkki: Facebook-ryhmistä
I Virta, Spain (still going strong)