Olet täällä

Risti henkilön valokuvassa on kuolleen merkki

Vanhoja valokuvia selatessa löytyy joskus yksittäisiä- tai ryhmäkuvia, joissa jonkin henkilön pään yläpuolelle on piirretty risti. Jotkut olettavat sen olevan jonkinlainen haamun karkoitin tai taikauskosta johtuva merkintä. Muistan kuinka keskustelin merkinnöistä erään vanhemman naishenkilön kanssa -60-luvulla, kun katselimme rintamalla ja hautajaisissa otettuja kuvia. Näissä kuvissa oli kuolleet merkitty tällaisella ristillä, merkintä oli ainakin tuossa suvussa vielä -40-luvulla ollut tapana. Osassa kuvia risti oli pään yläpuolella, osalla otsassa ja osalla keskellä vartaloa, lähinnä kuvassa olevan tilan mukaan.

Kertojann mukaan hän ja hänen äitinsä merkitsivät kuolleet ilman sen suurempia taikauskoja tai muita ajatuksia. Hänestä se oli luontevaa ja tavallaan osa surutyötä, vaikka kuollut olisikin ollut tuntematon. Kuolleen henkilön valokuvan katseleminen oli jotenkin erikoista ja teki vain mieli merkitä kuolleet henkilöt. Kertojan mielestä sama motiivi oli hänen äidillään. Kun sai tietää henkilön kuolleen, risti toi kuvaan omalla tavallaan lisää informaatiota.

Tämän yhden mutta kuvamäärältään melko ison havainnon perusteella on tarpeetonta etsiä merkinnöistä jotain taikauskoon tai ylipäätään uskontoon liittyvää erityistä merkitystä. Professori Reijo Heikkinen on esittänyt asiasta olettamuksia haamuilta suojelemiseen asti. Siitä ehkä ei ole lopultakaan kyse, koska ristiä on käytetty myös sanomalehtikuvissa vielä 1920-luvun lopulla. Alla kuva aamulehdestä vuodelta 1929.

Tässä (linkki) artikkelissa Heikkinen kertoo valokuvien naamoja raaputetun toivoen kohteelle ikävyyksiä. Ehkä joku näin woo-doo –henkinen on saattanut ollakin ja vastenmielisen henkilön kuvan kuvistaan poistanut. Tutkimassani valokuvakokoelmassa oli myös tähän tapaan käsiteltyjä kuvia. Eräs syy oli ollut naishenkilö, joka häpesi lieviä hörökorviaan niin kovasti, että raaputti itsensä pois koulukuvista. Toinen käsittelyn syy oli ollut avioero, jonka jälkeen suvusta poistunut ja ei-toivottu henkilö oli leikattu tai muuten käsitelty kuvista pois. Omituisen näköinen on vihkikuva, jossa vain toinen puolisoista on näkyvissä.

I Virta, still living!