Olet täällä

MyHeritage tavoittelee tieteellistä läpimurtoa

Jo kauan on tiedetty, että sukututkimuksessa käytetyistä DNA-testeistä voi päätellä paljon muutakin kuin sukulaisuuden. Tuloksista näkyy runsain mitoin henkilön ulkoisiin piirteisiin, tautiperimään, jopa luonteenpiirteisiin ja taipumuksiin liittyviä asioita. Vielä reilu vuosi sitten Suomessa sukututkimuskurssilla väitettiin, että DNA-testi tehdään ns. roska-DNA:sta, jolla ei ole muuta kuin tilkitsijän rooli DNA-ketjussa. Nyt on todella kumottava tuollaiset väitteet.

MyHeritage on lähettänyt asiakkailleen tai sivustolleen DNA-tuloksen muualta siirtäneille pyynnön osallistua henkilön ominaisuuksia selvittävään testiin. Viestiä tehostaakseen sivusto väittää kyselyyn kertyneen jo kymmeniä miljoonia vastauksia. Tuossa laskelmassa jokaisen kysymyksen jokainen vastaus on laskettu vastaukseksi, joten vastaajia on tuosta määrästä murto-osa.

Tulosten avulla saadaan aikaan tietokanta, jossa testin tuloksesta voidaan päätellä varsin runsaasti tietoja, lähes piirtää kuva testin kohteena olleesta henkilöstä. Mielikuvitus ei riitä siihen, mihin tällaisia tuloksia tullaan lopulta käyttämään. Tavat, jotka nyt näyttävät epätodennäköisiltä, voivat tulevaisuudessa olla arkipäivää, kun DNA-testiä edellytetään työpaikkaa haettaessa, vakuutusta otettaessa tai ties missä. Puolisoehdokkaankin voi testauttaa ennen vastauksen antamista. Se on ainakin varmaa, että yhtiön takana oleva sijoitusyhtiö tekee tulosten avulla lihavan tilin testattujen tekemällä työllä. Seuraava vaihe jatkossa on myydä tuloksia tieteellisenä totuutena omista piirteistään ja ominaisuuksistaan kiinnostuneille! Joku on aina valmis maksamaan vitosen siitä, että DNA-testi vahvistaa silmien olevan siniset, vaikka saman näkee ilmaiseksi peilistä.

On varsin röyhkeätä väittää tutkimusta anonyymiksi, koska osallistujien on pakko kirjautua ja siten yhdistetää vastaukset omiin tuloksiinsa. Anonyymi tutkimus olisi vain jos sekä testitulos että siihen liityvät vastaukset annettaisiin anonyymisti. Tämä tietenkin kävisi yhtiölle tavattoman kalliiksi. Kätevää ja edullista on, kun tutkimuksen kohteet itse myös rahoittavat tutkimuksen. Moniin kysymyksiin MyHeritage voisi itsekin koota vastauksen henkilöiden some-profiileista, sähköpostiviesteistä (robotti lukee jo nyt esim Gmailin viestit) ja monista muista lähteistä. Mitä tällaista tekemään, jos testatut tekevät tämänkin osuuden ilmaiseksi.

Monet varmastikin tulevat vastaamaan tutkimuksiin myös aivan humpuukia. Humpuukivastaukset on helppo koneellisesti tulkita ristiriitaisiksi ja poistaa joukosta, kun kysymyksissä on mukana muutama varmistuskysymys, johon DNA-tulos jo antaa oikean vastauksen.

Kysymyksiin vastaavat vain henkilöt, jotka haluavat naiivisti ja hyväuskoisesti olla tukemassa toimintaa, jonka tavoitteita ja tarkoitusperiä ei avata sen enempää, kuin maininnalla tieteellisestä läpimurrosta. Vaikka kuinka paljon ihmisiä varoitellaan netin käytöstä, löytyy aina se 10 % tyhmiä, johon ei minkäänlainen järkipuhe tehoa. He huomaavat onnettomuuden vasta sitten kun rahat on nigerialaiskirjeen takia menetetty tai henkilökohtaiset tiedot omin sormin annettu muualle. Tässä tapauksessa tiedot koskevat myös lähipiiriä, joten hekin ehkä kiittelevät myöhemmin herkkäuskoista "tieteen tekijää". Täytyy toivoa, että suomalaiset ovat tässäkin muita viisaampia.

I Virta, (elämänsä kunnossa)

Seuraavassa kuva kutsusta ja osa tarjolla olevista tutkimuksista.