Olet täällä

Sukututkijan tietosuoja Amerikan malliin

Kaliforniassa USAssa astui vuoden alusta voimaan paljon keskustelua herättänyt yksityisyyslaki (The California Consumer Privacy Act, CCPA). Laki on hyväksytty jo puolitoista vuotta sitten, mutta voimassa se on 1.1. 2020 alkaen ja puolen vuoden kuluessa yritysten on sitä noudatettava. Laki edellyttää, että yritykset ilmoittavat käyttäjille, mikäli heidän tietojaan aiotaan hyödyntää kaupallisesti. Käyttäjillä on oikeus kieltää tietojensa kaupallistaminen.

Lain keskeisiä kohtia ovat mm:

- Yritysten on paljastettava, mitä tietoja ja mihin tarkoitukseen keräävät sekä keille kolmansille osapuolille niitä jakavat.

- Yritysten on noudatettava kuluttajien pyyntöjä tietojen poistamisesta.

- Kuluttajat voivat kieltää tietojen luovuttamisen eikä yritys voi sen seurauksena muuttaa palvelun hintaa tai tasoa. Yritykset voivat kuitenkin tarjota "taloudellisia kannustimia" tietojen keruun sallimiseksi.

- Kalifornian viranomaiset voivat sakottaa yrityksiä CCPA:n rikkomuksista.

USAssa arvellaan, että lakiin mukautuminen on vaikeaa, mutta lain kannattajat uskovat, että Euroopan GDPR:n tavoin se on mahdollista ja hyödyllistä. Monet yritykset ovat vastustaneet lakia ja sanoneet, että tarvitaan koko USAn kattava liittovaltion laki. Tämä on ajan pelaamista, sillä sellaisen säätäminen olisi aivan eri asia ja veisi mahdollisesti vuosia.

Suuressa mittakaavassa laki koskee tietenkin jättiyhtiöitä, kuten Googlea ja Facebookia, mutta yhtä lailla kaikkia henkilötietoja kerääviä toimijoita. On selvä osoitus, että tietosuojasta ollaan huolissaan myös USA:ssa, kun kaikinpuolisesta vapaudestaan kiinni pitävässä maassa säädetään yksityisyyttä suojaavia lakeja. Ylilyöntejä on siis sattunut ja sinisilmäisyyttä käytetty hyväksi. Näin on myös sukututkimukseen liittyvissä yhtiöissä.

Suomalaiset luottavat sinisilmäisesti yhtiöihin ja epämääräisiin lausuntoihin samaan aikaan, kun isot toimijat jäävät rysän päältä kiinni toimittuaan vasten puheitaan. Edelleenkään ei voi korostaa liikaa sitä, että tietojen kanssa on oltava huolellinen. Tietenkään elossa olevia ei saa kirjata tietokantoihin ilman nimenomaista lupaa edes niin, että tiedon näkyvät muodossa lukijoille muodossa N.N. Valitettavasti monet mummot ja nuoremmatkin kirjoittavat innoissaan kaikkien lähisukulaistensa nimiä näihin tietokantoihin ja luottavat yhtiöiden sanaan tietosuojasta. Tämä vain siksi, että saadaan tietää lapsen puolisoehdokkaan olevan Amerikan presidentin 15 serkku 16 removed 8 avioliiton kautta. Samalla yhtiö yhdistää sukupuut ja DNA- tiedot ostamiinsa Gmailin sähköpostin osoitekirjoihin, sähköpostiviesteihin, Facebookin kaverilistoihin, yksityisviesteihin ja päivityksiin sekä verkkokaupan ostoksiin. Näin saadaan kuvitettu ja täydellinen kartta ihmisen elon polusta, joka tulevaisuudessa myydään sukututkijoille ja kaikille kiinnostuneille. Amerikassa tähän lisätään vielä rikosrekisteri, asumishistoria jne jne. Näin saadaan yksityiskohtaiset tiedot esille paitsi kohteena olevista henkilöistä, myös heidän lähipiiristään. Vaikkapa viranomaisten maalittaminen on sel jälkeen todella helppoa ja tehokasta.

A.M.