Olet täällä

Matti Virtasen avustaminen sukututkimuksessa

Matti V. (nimi muutettu) kirjoitti someen (esim. Facebook) tai keskustelupalstalle kysymyksen, jossa kaipasi lisätietoja puolisonsa Maija V:n sukulaisista. Matti on tekemässä Maijaa koskevaa sukututkimusta ja haluaa tietoja Maijan sukulaisista. Kyselyssä on lähtöhenkilönä 1900-luvun alussa syntynyt Maijan esivanhempi, tämän syntymä- ja kuolinaika paikkoineen. Matti itse asuu melko kaukana paikkakunnasta eikä sitä juurikaan tunne.

Hetkessä innokkaat vastaajat antoivat linkkejä ja tietoja, jotka Matti olisi saanut itsekin aivan helposti ja oli ehkä jo kerännytkin. Lisäksi tuli uudempaa tietoa Maijan sukulaisten puolisoista, asuinpaikoista, ammateista yms. Lopulta tuli muutama kuva, karttalinkkejä, nettilinkkejä. Keskustelu laajeni ja vastaajat muistelivat kuinka joku sukulaisista oli ollut samalla luokalla koulussa. Kaikki vastaaja olivat ilmeisesti muita kuin Matin puolison sukulaisia. Matti ja palstan lukijat saivat hetkessä ison joukon kuvia ja muita tietoja Matin puolison sukulaisista - kuolleista ja elossa olevista. Jos palsta on julkinen, jokainen tieto leviää hetkessä maailman ympäri, vaikka kirjoittaja usein ajattelee kirjoittavansa vastausta vain pienelle piirille.

Keskustelua seuraa satojen sivullisten joukko, joka kerää keskustelussa esiin tulevat tiedon murut omaan tutkimukseensa ja julkaisee ne missä haluaa. Julkaiseminen tapahtuu sen paremmin tietoja tarkistamatta.

Tällaisten kysymysten kohdalla syntyy kilpailu siitä, kuka ehti vastaamaan ensimmäisenä. Sen jälkeen jatkuu kilpailu, kuka pystyy esittämään vielä oikeamman tai muuten paremman tiedon. Seuraavaksi kilpaillaan, kuka pystyy esittämään tyhjentävimmän tiedon. Vielä voi joku pystyä esittämään pienen yksityiskohdan, jota muut eivät ole huomanneet. Lopulta voi enää nousta esiin kertomalla tietoja, joita muut eivät voi tietää. Esimerkiksi, että ”N.N. oli paikallisessa kaupassa töissä ja oli kaikkien suosikkimyyjä”. Lopuksi kilpaillaan vielä siitä, kuka pystyy oikaisemaan esitettyjä tietoja.

Vielä, ehkä pitkänkin ajan jälkeen, joku vastaa kyselyyn kertomalla asian vierestä jotakin tyyliin ”Enoni kummisetä oli saman niminen, mutta ei kotoisin tuolta päinkään.” Kukaan ei tätä kilpailua seuraa, mutta vakiovastaajien kesken henkinen kilpailu on tiukka. Toistuvasti osuvasti vastaava saa mainetta guruna, joilta voi kysyä mitä vain. Guru odottaa kysymyksiä koko ajan. Hän käyttää työnantajansa aikaa ja vähentää nukkumistaan pysyäkseen guruna ja johtavana vastaajana. Osa vastaajista on eläkeläisiä, joille vastaileminen on muuten niin tyhjien päivien harrastus. Jos tulee hankala kysymys, hän on kuin ei olisi huomannnut koko kysymystä, ei edes peukuta hyvää vastausta.

Miksi Matti oikeastaan haluaa näitä tietoja?

1)    Matti ei ole saanut himoitsemiaan tietoja sukulaisilta suoraan. Sukulaiset ovat ehkä Maijan epäilyttävästi kyselevän puolison suhteen varauksellisia. Ehkä Maijakaan halua tietoja suoraan antaa tai välttämättä tiedä itsekään. Taustalla voi olla vaikka se, että Maijan isoisä on tuntematon ja Matti on ottanut elämäntehtäväkseen selvittää asian, josta oikeat perilliset eivät näytä olevan kiinnostuneita. Tai Maijan sukukaiset eivät jostain muusta syystä halua tulle rekisteröidyksi tietokantoihin ja kirjoihin.
2)    Matilla menee puolison kanssa huonosti ja ero on tulossa tai jo tullut. Maijalle kostaakseen hän haluaa nostaa myös Maijan sukulaiset esiin. Jos joku tuttu vaikka kertoisi näille kuinka petollinen ihminen Maija on.
3)    Matti kerää Maijan sukulaisten tietoja näiden tietämättä, koska luulee tekevänsä palveluksen Maijan sukulaisille, jotka eivät vielä ole keksineet kuinka hienoa sukututkimus on.
4)    Matti kerää Maijan sukulaisten tietoja näiden tietämättä, koska arvaa tai tietää, että nämä eivät asiaan suopeasti suhtautuisi.
5)    Matti on keräilijä, haluaa kerätä rekisteriinsä kaikenlaisia tietoja. Hänelle kelpaavat kenen tahansa sukulaiset. Hänelle syntyy pakottava tarve selvittää esimerkiksi TV:ssä vilahtavan urheilijan ”sukulaisuus” itseensä.
6)    Matti on väärällä henkilöllisyydellä toimiva trolli. Maijaa tai mainittua sukulaista ei ole olemassakaan. Häntä vain huvittaa teettää innokkailla tutkijoilla ylimääräistä työtä.
7)    Matti ei ole Matti ensinkään, vaan yksi somen tuhansista valeprofiileista, kokonaan keksitty tai kopio Matin profiilista. Tavoitteena voi olla mikä tahansa identiteettivarkaudesta murtovarkauteen ja ihmiskaappaukseen.
8)    99 muuta syytä voi olla, enemmän tai vähemmän hyväksyttäviä tai paheksuttavia.

Miten tietopyyntöön tulisi suhtautua?

Ensimmäiseksi tulisi pohtia, onko syytä ryhtyä tässä asiassa mihinkään toimenpiteisiin. Matti saisi kyllä tietoja selville Maijan kautta, ja jos ei saa, voi käyttää apuna puhelinluetteloa, somea, internetin muita palveluja tai viranomaisia.

Toiseksi kannattaa miettiä, miksi Matti kyselee tietoja eikä Maija. Maija voisi kysyä vaikka ei itse tutkimusta tekisikään. Tai mikä on Matin motiivi yleensäkään.

Jos on varma, että Matti on oikea henkilö tietoja saamaan ja tietää tai tuntee jonkun Maijan sukulaisen, vaikka Jussin, kuuluu hyviin tapoihin kertoa Jussille kyselystä. Jos Jussi haluaa antaa tietoja, tulee lupien kysyminen ja tietojen antaminen jättää Jussin huoleksi. Jussin luvalla voi antaa Matille Jussin puhelinnumeron, mutta mieluummin tosin päin.

Yhteydenotot Mattiin on hyvä hoitaa muulla tavalla kuin suoraan somesssa näkyvällä tavalla. Yksityisviesti on eräs tapa, mutta vielä parempi on puhelinsoitto tai sähköpostiviesti, jolloin saa paremman varmuuden Mattina esiintyvän henkilön henkilöllisyydestä.

P.P.T ( teksti) ja A.M. (aihe ja oikoluku)

PS: Teksti ei liity suoraan mihinkään kysymykseen, vaan on koonti kokemuksista yleensä, myös ja erityisesti ulkomailta.