Olet täällä

HuMo-gen

HuMo-gen on ilmainen, avoimen koodin ohjelmisto, joka perustuu php-koodiin. HuMo-genillä on varsin helppoa julkaista sukututkimuksen tulokset internetissä dynaamisella ja hakutoiminnoilla varustetulla sivustolla. Vaikka tietoja voi myös kerätä ja ylläpitää helposti HuMo-gen-tietokannassa, varsinainen sukututkimusohjelmisto se ei kuitenkaan ole, vaan tietojen keräämisessä ja käsittelyssä kannattaa käyttää hyvää sukututkimusohjelmaa. Niissä on erilaisia tietojen tarkistuksia ja muita ominaisuuksia, joita HuMo-genissä ei ole.

Esittelyvideot (wmv): isompi tiedosto ja pienempi tiedosto.

Jos olet kiinnostunut HuMo-gen -ohjelmasta, katso video. Esimerkit ovat Suomalaisesta sukupuusta.

HuMo-genin alkuperäinen kehittäjä ja säännöllinen ylläpitäjä on hollantilainen Huub Mons. Kaikki grediitit tästä ohjelmasta menevät Huubille. Hollantia osaaville Huub ylläpitää laajempaa sivustoa. Englanninkieliset sivut ylläpitää Israelissa asuva Yossi Beck. Laajimmin saat apua englanninkieliseltä keskustelufoorumilta, mutta myös tällä sivustolla vastaillaan.

Ohjelmaa on Suomeen lokalisoinut Rauno Salomäki. HuMo-genin sovittaminen (lokalisointi) suomalaiseen ympäristöön on sisältänyt kielenkäännöksen ja Sukujutut-ohjelmaan sovittamisen lisäksi sukulaisuuslaskurin sovittamisen. Merkittäviä muutoksia on tehty myös suomenkielen taivutusmuotojen huomioimiseksi. Tästä johtuen kuukausien nimet on lyhennetty (esim. tammik.) jolloin lyhennys voi tarkoittaa "tammikuu", "tammikuun" , "tammikuuta" jne. Suomalaisten sukulaisuussuhteiden muokkaamisessa on päädytty hieman englanninkielisestä poikkeavaan ratkaisuus. Englanninkielessä isälinja on father, grandfather, great-grandfather, 2. great-grandfather, 3. great-grandfather jne. Suomenkielisessä versiossa on isä, isoisä, 2. isoisä, 3.isoisä jne. Serkkujen esittämistapa on myöskin sovitettu alkuperäisen englanninkielisen kanssa toimivaksi. Esimerkiksi "pikkuserkun lapsi" on englanninkielessä "2.cousin once removed" ja suomenkielisessä versiossa on käytetty ilmaisua "pikkuserkku 1. sukupolven takaa" ja pikkuserkun lapsenlapsi on "pikkuserkku 2. sukupolven takaa". Suomenkielisessä versiossa on suomalainen aikajanatiedosto, jossa on suomalaisten kannalta merkittäviä tapahtumia. HuMo-gen-ohjelmassa on suomenkielistä ohjeistusta ohjelman sisällä ja sen lisäksi on tekeillä erillistä ohjeistusta. Suomenkielisessä käännöksessa on joitakin virheitä, jotka vähitellen korjautuvat.

HuMo-gen luokitellaan Gedcomista PHP:hen (Gedcom to PHP) ohjelmistoksi. Tämä tarkoittaa että se osaa lukea Gedcom-tiedoston ja muokata sen PHP-koodeilla, jotka näyttävät dynaamiset www-sivut selaimessa. Gedcom-tiedoston voi luoda kaikilla tärkeimmillä sukututkimusohjelmilla.Ohjelma on siis poikkeuksellisen toimiva väline sukututkimustulosten esittämiseen internetissä. Useimmilla sukututkimusohjelmilla voi tulostaa Gedcom-tiedoston1), joka HuMo-gen-ohjelman avulla voidaan julkaista internetissä. Jos ohjelmasi ei pysty GEDCOM-tiedostoa tulostamaan, harkitse vakavasti ohjelman vaihtamista!

Ohjelman ansiosta enää ei tarvitse muodostaa erillisiä esipolvi tai jälkeläisraportteja ja muokata niitä webiin jokaisen päivityksen ja muutoksen jälkeen. Nyt voit yksinkertaisesti tulostaa Gedcom-tiedoston ja lukea sen ohjelmaan - webbisivusi on päivitetty ja valmis. Sivustosi käyttäjät voivat luoda omia raporttejaan sen mukaan kuin olet myöntänyt oikeuksia.

Voit ladata ohjelman sen omalta sivustolta tai sivustolta CNET Download.com. Ja vaikka alkaa muokata sitä itse huomioiden käyttöehdot. Esimerkki HuMo-gen ohjelman avulla julkaistusta sivustosta: Yossi Beck
Huomaa, että sivuston kielivalikoimasta voit valita suomenkielen ja henkilöiden kohdalta suomalaisen aikajanan.

Hu-Mo-gen on

Toimiva - Ohjelma sisältää mm. Sukulaisuuden laskuri -työkalun, joka huomioi myös aviopuolisot. Ohjelma löytää yhteyden esimerkiksi kahden pikkuserkuksen puolisoiden välille.

Yhteensopiva - HuMo-gen on yhteensopiva Gedcom-tiedostoille, jotka useimmat sukututkimusohjelmat tuottavat (esimerkiksi Juuret, Sukujutut, Brothers Keeper, Legacy Family Tree, PAF - Personal Ancestral File, Roots Magic ja monet muut). Jos käytät jotain muuta ohjelmaa, älä sure. Jos se tuottaa hyvälaatuisen Gedcom-tiedoston, HuMo-gen todennäköisesti pystyy käsittelemään sitä. Ja siinä harvinaisessa tapauksessa, että ohjelman gedcom ei ole riittävän laadukasta, ongelmia voidaan huomioida ohjelmoimalla PHP:llä HuMo-genia. Esimerkiksi suomalainen Sukujutut ei ole täysin Gedcom-yhteensopiva ja siksi HuMo-genin koodia muokattiin monta viikkoa.

Ilmainen - HuMo-gen jaellaan GNU-GPL lisenssillä. Ei kustannuksia, ei viruksia eikä haittaohjelmia. Voit ladata HuMo-genin sen omilta sivuilta tai tunnetummilta Cnetin sivuilta. Huomioi, että viimeisin versio ei välttämättä ole samaan aikaan jakelussa kaikkialla.

Avoin koodi - Ohjelman tiedoston on kirjoitettu PHP:lla ja tarvittaessa voit viimeistellä ja säätää ohjelmaa sen mukaan kuin tunnet PHP-kieltä. CSS tyylejä voi helposti säädellä oman maun mukaisiksi!

Monikielinen - HuMo-gen tarjoaa tuen käyttöliittymän kielille englanti, ranska, saksa, hollanti, espanja, suomi, norja, persia ja hebrea sekä administraattorin käyttöliittymän kielillä englanti, saksa, hollanti, espanja ja suomi. Uusien kielien lisääminen on helppoa.

Helppo - Asentaminen ei vaadi ohjelmointitaitoja ja on tarkoin kuvattu tiiviissä ja selkeässä käyttöoppaassa. Uuden version asentaminen on vielä helpompaa.

Dynaaminen - Ketkä tahansa henkilöt tietokannasta voidaan valita lähtöhenkilöiksi (ei tarvitse muodostaa laajoja raportteja ja laittaa niitä erikseen webbisivuille.

Hakutoiminnot - Voit hakea tiettyä henkilöä tai muodostaa raportteja tietyn ajan tai paikan mukaan.

Vaatimukset:

- Julkaistaksesi HuMo-gen websivusi internetissä, tarvitset domainin.

- Palvelussasi täytyy olla PHP- ja MySQL-tuki. PHP on ohjelmointikieli ja MySQL tietokanta.

- Asentaminen palvelimelle on yksinkertainen ja opastettu ohjeissa askel askeleelta.

- PHP tai MySQL osaamista ei tarvita, mutta sinun täytyy muodostaa SQL-tietokanta. Yleensä palveluntarjoajat avustavat tässä. Lisäksi sinun täytyy tietää, kuinka ladata tiedostot webbipalvelimelle.

Voit asentaa HuMo-genin myös paikallisesti omalle tietokoneellesi (yleensä niin tehdään testejä varten). Tätä varten tarvitset pienen serveriohjelman. Tämä on suosilteltavaa, jotta voit testata uusia HuMo-genin versioita tai omia muutoksiasi ennen niiden julkaisemista webissä.

Vastuulause: Käytät HuMo-gen-ohjelmistoa omalla vastuullasi. Missään olosuhteissa kukaan HuMo-gen-ohjelmiston koodaajista ei ota mitään vastuuta suorista tai epäsuorista seurauksista, mukaan lukien taloudelliset menetykset, tietojen katoaminen tai muut odottamattomat seuraukset.

GEDCOM

Gedcom on epävirallinen standardi, joka on tarkoitettu sukututkimusohjelmien väliseen tiedonsiirtoon. Valitettavasti Gedcom-standardin kehitys on pysähtynyt versioon 5.5 eivätkä kaikki ohjelmat tulosta täysin standardin mukaista Gedcomia. HuMo-gen-ohjelman tulossa oleva suomenkielinen versio tukee melko täydellisesti suomalaisen Sukujutut-ohjelman tulostamaa Gedcomia, joka myös poikkeaa standardista. Myöskään Sukujutut ei sisällä esimerkiksi eräisiin uskontokuntiin liittyviä tietoja. Ohjelmaa ei ole testattu muiden suomalaisten sukututkimusohjelmien kanssa, mutta ennen suomalaisen version tekemistä, ohjelma on sovitettu suureen joukkoon maailmalla käytössä olevia ohjelmia.

1) Gedcom = GEnealogical Data COMmunication