Olet täällä

Serkkujen avioliitot

Internetin keskustelupalstoilla ja somessa voi kuka tahansa kirjoitella mitä tahansa. Tavallista on, että syvän asiantuntemuksen otteella kirjoitetaankin ihan puuta heinää. Seuraavassa eräs kommentti avoimelta keskustelupalstalta:
Pikkuserkusten avioitumista keskenään ei kai aikoinaan pidetty kovin kummallisena ja se oli yleistä. Minulla on eräässä sukuhaarassa kolmet pikkuserkukset suoraan alenevassa polvessa avioituneet keskenään. Siitä on seurauksena esimerkiksi vahvaa likinäköä ja lukihäiriötä jälkeläisissä.

Tästä esimerkistä jää tarkempi analyysi tekemättä, kun kaikki tieto on tässä. Maallikon tekemänä virheellinen päätelmä on mitä suurin vääryys asianosaisia kohtaan. Jo asian pelkkä esiin tuominen on loukkaavaa, koska kyse on henkilöiden terveyteen liittyvistä asioista. Tällaiset tekstit tulisi jättää julkaisematta ja poistaa foorumeilta välittömästi. 

Serkkuja ovat keskenään henkilöt, joilla on yhteinen isovanhempi. Maailmalla serkkujen väliset avioliitot ovat tavallisia, jopa suunniteltuja. Joissakin tapauksissa tavoitteena on rikkauksien pysyttäminen suvussa. Historiassa on kerrottu, kuinka Euroopan kuningashuoneista tuli vähitellen sisäsiittoisia, kun monta sukupolvea puoliso haettiin toisesta kuningashuoneesta. Tällaisissa tilanteissa ihan tavallisiakin sairauksia aletaan pitää sisäsiittoisuudesta johtuvina. Samoja sairauksia esiintyy perheissä, joiden vanhemmilla ei ole mitään tiedettyä sukulaisuutta keskenään. Voivat olla lähtöisin vaikka eri maanosasta.

Suomessa serkusten väliset avioliitot ovat sallittuja. Avioliitto sedän, enon tai tädin kanssa on mahdollista poikkeusluvalla. Kiellettyä on avioliitto etenevässä polvessa (lapsenlapsen, lapsen, vanhemman, isovanhemman jne. kanssa) ja sisarusten tai puolisisarusten kesken. Eri valtioiden välillä on lähisukulaisten suhteita koskevassa lainsäädännössä suuriakin eroja.

Sukulaisuuden kannalta 4 serkuista eteenpäin sukulaisia pidetään saman arvoisena ventovieraiden kanssa. Geneettisellä testillä ei tunnisteta kaikkia viidensiä serkkuja sukulaisiksi ja osa tunnistetaan hyvin kaukaisiksi serkuiksi tarkemman vertailun perusteella. Toki osa 5. serkuista voidaan tunnistaa 4. serkuiksi, mutta silloin voi sukulaisuus summautua useampaa reittiä. Suoraan alenevassa polvessa sukulaisuudella on hieman enemmän merkitystä (lähinnä isälinja ja äitilinja).

Elämällä on useita suojautumiskeinoja DNA:n ”virheiden” varalle, mutta virheitä tietenkin sattuu. Ihmisten arvomaailmasta riippuu, mitä pidetään virheenä ja miten asiaan suhtaudutaan. Joku voi sanoa ihmisen kehittymistä ylipäätään maapallon elämän suurimpana virheenä. Asiasta ei tässä enempää – haluan vain saada henkilöitä ajattelemaan ennen kuin julkaisee mitä tahansa.

I Virta