Olet täällä

Sukututkijoiden some-ryhmistä

Noin viikottain tulee ryhmämme sähköpostiin viestiä koskien erilaisia some-ryhmiä. Tänään tuli taas oikein kuvakaappauksen kera koskien Suomi-DNA-projekti-nimistä Facebook-ryhmää. Kysyjä oli loukkaantunut, kun hänet oli aikoinaan poistettu kysymättä ko. ryhmästä.

Kuten näillä sivuilla on muissa blogiteksteissä mainittu, FB-ryhmien vetäjät ovat diktaattoreita. Kyseisessä ryhmässä vetäjä on sitoutunut FTDNA-nimiseen DNA-testauslaboratorioon. Yksityinen ryhmä on osa laboratorion markkinointia. Ylläpitäjä on käytännössä Marja Pirttimäki. Toisena on amerikkalainen Laura Hayden, joka on viimeksi ollut aktiivinen Facebookissa 2015. Facebook suosittaa, että ryhmillä on useampi ylläpitäjä. Muodollisella toisella ylläpitäjällä varsinainen ylläpitäjä luo mielikuvan avoimuudesta ja samalla varmistaa diktaattorin asemansa ja yksinoikeuden päättää mitä ryhmässä puhutaan ja ketkä ovat sen jäseniä. Tämä valitettavasti johtaa yksipuoliseen ja osin virheelliseen tiedottamiseen.

Sama ongelma on toki monissa muissakin ryhmissä. Käytännössä vain ryhmästä Harrastuksena sukututkimus on tullut kiittävään palautetta.

I.V. (tiukasti karanteenissa, kiitos naapurien, ei edes kauppareissuja)