Olet täällä

Ohjelmistot

Sukututkimuksessa tarvitaan käytännössä joku tietokoneohjelma. Kortistoja juuri kukaan ei enää käytä. Ohjelmien esittelyjä ja testejä löytyy tämän valikon alakohdista.

Ohjelman avulla saadaan sukututkimus kerättyä helpommin, sillä hyvä ohjelma esimerkiksi havaitsee mahdolliset päällekkäisyydet (samana päivänä syntyneet henkilöt), epäloogisuudet (isän kuolema ennen lapsen syntymää), mahdottomat arvot (esim. 240 vuotias henkilö). Ohjelmat myös tulostavat monenlaisia kaavioita, raportteja, sivustoja ja tukevat muita esitystapoja. Joissakin ilmaisissa ohjelmistoissa osa ominaisuuksista puuttuu ja ne saa käyttöön maksusta.

Ilmainen vai maksullinen, omalla koneella vai internetissä?

Ohjelmistoista on valittavissa ilmaisia ja maksullisia vaihtoehtoja. Ohjelmien lopulliset ominaisuudet selviävät vasta käytettäessä ja siksi ennakkoarviointi on syytä tehdä huolella. Joissakin tapauksissa ohjelmistosta luopuminen merkitsee yhteensopimattomuuden vuoksi paljon työtä ja muita hankaluuksia. Ilmaisen version käyttäminen tulee yleensä maksulliseksi, jos haluat lisää ominaisuuksia. Käyttäjien tarpeet ovat erilaisia ja siksi joku käyttäjä voi olla ohjelmaan hyvinkin tyytyväinen, vaikka siitä puuttuu ominaisuuksia joita juuri sinä tarvitsisit.

Internetissä käytettäviä ohjelmia käyttäessäsi saattaa käydä niin, että käytät ilmaiseksi tai jopa maksat ohjelman käytöstä ja muut lukevat tuloksiasi maksettuaan ohjelman ylläpitäjälle. Ohjelma ja tietokanta eivät ole mitenkään omassa hallinnassasi ja tiedot voivat päätyä mihin tahansa. Jopa koko palvelu voi hävitä varoittamatta tai palvelun hinta voi muuttua miten tahansa. Yhteystietosi voivat olla myös kaupan eteenpäin tai hakkereiden tavoitettavissa, lupaa palvelu mitä tahansa.

Tällä sivustolla esitellään joitakin ohjelmia. Osa esityksistä perustuu ohjelmien käyttäjien kokemuksiin ja osa ohjelmistojen julkaisijoiden antamiin tietoihin. Sivuston ylläpitäjät eivät anna mitään takuuta, että tiedot ovat oikein tai ajantasalla. Kaikenlaiset kommentit ovat tervetulleita.