Olet täällä

Viikonpäivien ja aikavälien laskenta uudistui

Yleisön pyynnöstä kalenterilaskuriin on muokattu sallituiksi päivämääriksi väli 1.1.1 ... 31.12.2200. Tosiaan ajanlaskun alusta alkaen. Tekijät eivät ota kantaa, onko ajanlaskun ensimmäinen vuosi ollut nolla vaiko ei. Aloituspäivä tulisi olla aikaisempi kuin lopetuspäivä, jotta laskenta toimii parhaiten ja selkeimmin.

Kalenteri on vapaasti käytettävissä. Testaa ja löydä, minä viikonpäivänä esivanhempasi on syntynyt, kastettu, vihitty, kuollut, haudattu tai vaikka aloittanut työt. On jotenkin läheisempää kirjoittaa, että "Matti Jaakonpoika haudattiin lauantaina 13.10.1481", kuin pelkkä päivämäärä. Internetissä on vastaavia laskureita, mutta ne on yleensä tehty määrätyn kalenterin mukaan, eikä silloin oteta huomioon Ruotsin ja Suomen erikoisia kalenterijärjestelyjä. Suomalaisesta rippikirjasta katsottua päivää ei siis voi varauksetta verrata internetin päivämäärälaskuriin.

Kalenterin avulla voi myös löytää virheitä, jos esimerkiksi esivanhempi on merkitty syntyneeksi päivänä, jota kalenterissa ei ole ensinkään ollut. Sitten onkin mielenkiintoista selvittää, missä virhe on syntynyt. Ainakin muutamia virheitä on löytynyt Hiskistä. Palautetta kalenterista voi laittaa osoitteeseen info (ät) humogen.net. Kerro ihmeessä, jos laskuri mielestäsi laskee väärin. Näitä on muutama ollut. Toistaiseksi ongelma on aina löytynyt lähdeaineistosta tai sen tulkinnasta. Työryhmä avittaa mielihyvin.