Olet täällä

Suoraan alenevassa polvessa

Mitä tarkoittaa ’suoraan alenevassa polvessa’ tai suoraan ’suoraan ylenevässä polvessa’? Kysymys tuli vastaan sukututkimuspalstalla ja kirvoitti keskustelua. Termit ovat sikäli tärkeitä, että ne on kirjattu lakiin ja löytyvät perintö- ja lahjaverolaista.

Suoraan ylenevässä polvessa ovat omat vanhemmat, isovanhemmat jne. Ylenevässä polvessa, mutta ei suoraan, ovat esimerkiksi vanhempien ja isovanhempien sisarukset. Suoraan alenevassa polvessa ovat omat lapset ja heidän lapsensa jne. Suoraan alenevassa polvessa olevasta voidaan käyttää myös nimitystä rintaperillinen, joka on lakitermi sekin.

Ottolapset eivät ole suoraan alenevassa polvessa, mutta heidät rinnastetaan useissa tapauksissa ylenevässä tai alenevassa polvessa oleviin. Ottolapsi toki on jonkin lapsi, eli heihin nähden on myös suorat linjat olemassa.

Sana ’suoraan’ tuon termin edessä voi johtaa saivarteluun, onko muunkinlaisia kuin ’suoraan alenevassa’ polvessa olevia jälkeläisiä. Lakiasioissa on muitakin termejä, jotka nyt vain ovat määrättyjä ja vakiintuneita termejä tarkoittamaan määrättyä tilannetta. Jotkut termit ovat hyvinkin vanhoja, eikä sellaisenaan suoraan ja kirjaimellisesti otettavissa arkikieleen tai ovat ainakin siinä kömpelöitä. Esimerkiksi samanlaiseen ihmettelyyn voisi antaa aihetta termi miespuolinen – mikä ihmeen -puolinen? Myös tämä termi on lakikirjassa.

’Suoraan alenevassa’ tai ’suoraan ylenevässä’ polvessa ei tarkoita isä- tai äitilinjaa, joita ilmaistaessa voi puhua suoraan isä- ja äitilinjasta. Kun vanhempien tai lasten linjassa on sekä miehiä, että naisia, voidaan puhua sekalinjasta.

I Virta