Olet täällä

Huumoria ja harhaluuloja

Ei tämä nyt niin vakavaa ole! Joskaan ei leikin asiakaan. Myös sukututkijat voivat olla vitsien ja sananlaskujen kohteena. Tunnetuin lienee seuraava:

"Erään sukututkijan selvityksissä tuli esiin sukuun kuulunut rikollinen / aviottomana syntynyt / mielipuoli / kommunisti / torpparien karkottaja / jokin muu ja sen jälkeen lopetti sukututkimuksen / koetti kaikin voimin peitellä jälkiään / teki tahallisen virheen."

Lienee hyvinkin ollut mahdollista, että jutun jollakin versiolla olisi todellisuuspohjaa. Todellista esimerkkiä ei kuitenkaan kukaan tunne. Muita tarinoita:

"Ihmisen DNA-tieto ei voi olla henkilötieto, koska samaan ryhmään kuuluu monia muitakin ja ryhmät ovat sitäpaitsi muodostuneet jo satoja vuosia sitten! Sukututkimuksessa 100 vuotta on tietojen julkistamisen raja."

Hauska ajatus, mutta saman logiikan mukaan myöskään ihonväri, uskonto, perinnöllinen sairaus tai moni muukaan tieto ei olisi henkilötieto. Sukututkimuksen käytänteet toteaa nimenomaan että DNA-tieto on henkilötieto.

"Menin naimisiin leski-Maijan kanssa. Leskellä oli Liisa-tytär. Isäni Matti jäi leskeksi ja meni naimisiin tämän vaimoni Liisa-tyttären kanssa. Olen nyt isäni appiukko ja tytärpuoleni on äitipuoleni. Tämän Liisa-äitipuoleni Maija-äiti on isoäitipuoleni. Koska olen naimisissa isoäitipuoleni kanssa, olen siis myös itseni isoisäpuoli!"

Näin tämä menee, ei siinä ole mitään kummallista.

DNA-tutkija Mirja tapasi kaverinsa Anna-Maijan baaritiskillä. Anna-Maija kysyi Mirjalta: - Mitäs sitä täällä noin mietit?

- Pitäisi ratkaista kuinka monta erilaista yhdistelmää DNA voi muodostaa?

- Odotas kun lasken. DNA, DAN, AND, NDA,... no ei kovin montaa..., vastasi aina avulias Anna-Maija.

Puujalka toimii aina!

- "Aloitin sukututkimuksen, jotta löytäisin uusia sukulaisia."

- "On helpompiakin tapoja! Rakenna kesämökki tai laita liikkeelle huhu, että olet voittanut lotossa!"

Kukapa ei mielihyvin ottaisi sukuunsa anteliaita, varakkaita, julkkiksia, kauppiaita, pitopalveluihmisiä, lääkäreitä...

Kokousmuistio

Niin, samansukuiset kokoontuvat yhteen ja siitä voi syntyä muistio!