Olet täällä

Susi raateli lapsen

Suomessa suden uhriksi on joutunut ihminen viimeksi yli 100 vuotta sitten. Karhun kynsissä kuolleita on vähemmän. Hiskin avulla löytyy muutama tapaus, viimeisin vuodelta 1895 Lemlandista. Yli sataan vuoteen ainoa karhun aiheuttama tapaturma on vuodelta 1998. 1800-luvun lehdissä susien ja karhujen aiheuttamista vahingoista on paljon uutisia. Seuraavassa eräs tapaus kirkonkirjojen ja lehtitietojen mukaan kuvattuna.

Tuoreeltaan asiasta kertoi lähellä ilmestyvä Tampereen sanomat.

"Viime maanantaina oli Ylöjärvellä Mylly-ojassa kolme ala-ikästä lasta uimassa, jotka vedessä ollessaan huomasivat suden rannalla metsässä. Vanhin näistä sanoi 9-vuotiselle pojalle: "tule pois sieltä tai susi syö sinun", ja lähtikin samalla nuorimman kanssa kiiruhtamaan kotia. Susi hyppäsi veteen pojan niskaan ja lähti sitä kuljettamaan muassansa sillaikaa kun toiset lapset juoksivat poikaraukan isälle sanomaan mitä oli tapahtunut. Isä huutaen ja juosten suden perässä sai sen heittämään raadellun saaliinsa eräälle kauravainiolle, josta tapasi lapsensa vielä hengissä ja silmiään aukovana, mutta pian vaipui kuolleena isänsä syliin. Verestä puhtaaksi pestynä nähtiin että ruumiissa oli monta syvää suden hampaan jälkeä."  Tampereen Sanomat 31.7.1877

Muutamissa muissa lehdissä uutisointi oli sanasta sanaan sama tai osittain muuteltuna. Yleensäkin kun tuon ajan tapahtumasta lukee eri lehdistä, huomaa, miten vapaasti tapahtumia on tulkittu ja väritetty.

"Susien tuhotöiden johdosta, josta viime perjantain lehdessä kerroimme, kirjoitetaan meille vielä: Maanantaina viime kuun 30 p:nä oli Myllyojassa Ylöjärvellä, noin virsta kirkosta, kolme lasta uimassa. Kun susi huomattiin pensaassa, sanoi vanhin näistä, 12 vuotias, 8 vuotiaalle pojalle: "voi, voi, tule pian pois tahi susi tulee ja syö sinun", sekä tempaisi samalla 6 v. vanhan syliinsä ja kiiruhti pois. Jälelle jäänyt pelästyi ja koetti veden pirskoittamisella ajaa sutta pois, kun huutaa ei ymmärtänyt. Susi hyppäsi veteen ja otti pojan kiinni ja lähti sen kanssa matkaansa. Toiset lapset veivät sanan pojan isälle, joka lähti huutaen juoksemaan suden perässä ja saikin sen heittämään saaliinsa kaurahalmeeseen. Kun isä tapasi lapsensa, hengitti se vielä ja aukoi silmiään, vaan vaipui pian kuolleena isänsä syliin. Lapsen ruumiissa oli useassa paikassa pedon hammasten jälkiä." Uusi Suometar 6.8.1877

Tässä tapauksessa vahvistus pojan kuolemaan löytyy kirkonkirjoista. Ylöjärvi kuolleet 1868-1885, s.26. Lehtijutuissa pojasta on tehty 1-2 vuotta todellista vanhempi.

Ollilan rengin lapsi Juho Arvid Juhonpoika, kuollut 30.7.1877,  ikä 6 v. 11. kk. Kuolinsyynä suden kuoliaaksi purema.

Juho Arvidin (syntynyt 30.8.1870) perhe löytyy rippikirjasta, Ylöjärvi 1877-1886, s.43. Suden perään sännännyt isä oli Juho Malakias Juhonpoika ja äiti Maria Aatamintytär.

Juho Arvidin isä oli renkinä Keijärven Ollilassa. Talo on edelleen olemassa ja löytyy kartasta. Talon läheisyydessä on Myllypuro, joka uutisissa on nimellä Myllyoja. Linnuntietä matkaa kirkolle on noin 2 km,  hieman alle 2 virstaa.

Esim. Hiskistä löytyy 1800-luvun alkupuolelta useita suden puremiin kuolleita henkilöitä. Todennäköisesti viimeisin on Vahdon kappelissa 7.11.1881 kuollut 5-vuoden ikäinen Karl Oskar Grönroos.

Vahto kuolleet 1867-1888, s.237