Olet täällä

Mikä, miksi ja miten on tämä sivusto?

Kertauksena ja tarkennuksena tähän. Sivusto www.humogen.net syntyi muutaman sukututkijan tavoitteesta tehdä yhteinen sukupuu nimellä Suomalainen Sukupuu. Tavoite oli pieni byrokratia ja siksi muoto oli ja on rekisteröimätön yhdistys tai ryhmä. Alku sujui hyvin, mutta pian tuli ongelmia sukupuiden yhteen sovittamisessa gedcom-tiedostojen päivitysten yhteydessä. Sukupuissa oli samoja henkilöitä, mutta eroja, puutteita ja päällekkäisyyksiä joissakin kohdissa (nimien kirjoittamistavoissa eroja, henkilöteksteissä päällekkäisyyttä jne). Vaikka ohjelma tukee loistavasti gedcomien yhdistämistä, manuaalista tarkastelua tuli liikaa. Ongelma olisi ratkennut helposti, jos sukupuuta olisi ylläpidetty suoraan HuMo-geniin internetissä. Siihen ei haluttu mennä, koska jokaisella oli sukupuussaan myös tietoja, joita internetissä ei haluta julkaista. Suuren talkoon, satoja tunteja, väki teki skannaamalla ja indeksoimalla kirjan Vapautemme Hinta, jonka sähköinen julkaiseminen sovittiin kustantajan kanssa.

Edellä kuvatuista syistä sukupuiden osalta päädyttiin siihen, että kootaan useita eri sukupuita, joita jokainen voi ylläpitää sivustolla haluamallaan tavalla. Sivusto ei ota omistusta sukupuihin, palvelimet ovat Suomessa ja muutenkin palvelu on turvallisempi ja monipuolisempi kuin internetin "sosiaaliset sukupuut". Sukupuut ovat osoitteessa www.humogen.net/genealogy Palvelusta on käytetty tuttavallista nimeä "Sukupuuhotelli".

Kustannusten jakamisesta sovittiin ja nyt kuka tahansa voi julkaista ILMAISEKSI sukupuun ja saa siihen yhden käyttäjätunnuksen. Tällä tunnuksella sukupuuta voi ylläpitää suoraan internetissä. Jos haluaa useampia tunnuksia, ne ovat maksullisia (nyt 10 €). Sukupuun tekijä voi myydä tunnusta eteenpäin haluamallaan tavalla, jolloin summan saa nopeasti takaisin. Maksun kerää palvelua ylläpitävä toiminimi suoraan, sillä yhdistys ei ole rekisteröitynyt eikä sillä ole taloudellisia tapahtumia. Tuloja ylläpitoon pyritään hankkimaan myös yhteistyökumppaneiden avulla. Kaikki tulot menevät toimintaan. Julkista tukea ei haluta anoa, koska sillä nähdään olevan tärkeämpiäkin kohteita.

Ohjelmistoa HuMo-gen on koodannut kansainvälinen huippuosaajien ryhmä, joka osaa sekä PHP-koodauksen että sukututkimuksen. Kun alkuperäiseen suomalaiseen ryhmään saatiin mukaan tietoteknistä, sukututkimuksellista, julkaisuteknistä ja DNA-osaamista, alettiin julkaista blogi-tekstejä ja ylläpitää muutenkin pääsivustoa www.humogen.net. Tavoite on tukea erityisesti aloittelijoita nykytekniikan avulla. Ajatuksissa on webinaarimuotoista koulutusta, keskustelufoorumi, kilpailuja ja paljon muuta. Sivusto humogen.net toimii tiiviisti yhteistyössä sivuston humo-gen.com kanssa, mutta tietokannat ovat täysin omassa hallinnassa.

Sivusto humogen.net toimi aluksi vuosikausia perinteisenä html-sivustona ja mm. käytti kehyksia ja muuta vanhaa tekniikkaa. Uuden osaajan aloitettua sivusto muutettin kokonaan ja nyt sitä ylläpidetään Drupal-ohjelmistolla talkootyönä.

Ryhmä on laajentunut, mutta edelleen humogen.net on toissijainen harrastus oman sukututkimuksen ohella. Uusille toimijoille on siis tilaa ja mahdollisuuksia vaikuttaa. Voit itse valita miten haluat toimia ja miten näkyä tai näyttää sukupuusi.

Sivusto on valitettavasti joutunut joskus myös epäasiallisen kritiikin kohteeksi. Ymmärrämme sen, koska tämä sivusto osaltaan saatetaan kokea joissakin asioissa uutena kilpailijana. Jokaisen palautteen kuitenkin huomioimme ja käsittelemme. Siksi erotamme joukosta myös epäasiallisen ja aiheettoman kritiikin, jonka ohitamme tai pyydämme tarkennusta. Koskaan tarkempia tietoja ei ole saatu. Pyydämme tarkempaa palautetta kuin alla oleva esimerkki. Haluaisimme ehdottomasti tietää, jos sivustolla on jotain tuulesta temmattua. Tämä on vain esimerkki, emme halua kilpailla feissarimokat.comin kanssa :)

Tällaista se on usein vapaaehtoistyössä, kiitosta tulee vähän. Sitä kuitenkin tulee niin paljon palvelun käyttäjiltä, että sekin osaltaan kannustaa.

Tutustu ihmeessä tähän blogi-arkistoon ja valikoista avautuviin kiinteisiin sivuihin ja anna palautetta osoitteeseen info@humogen.net.