Olet täällä

DNA-portaali

DNA-testit ansaitsevat oman otsikkonsa. Aihe on todella ajankohtainen sukututkijoiden keskuudessa.

Tässä annetaan kokemukseen ja koulutukseen perustuvaa puolueetonta tietoa testeistä. Sivusto avattiin suoranaisten väärien tietojen jakelun korjaamiseksi. Keskeisimpiä väärät tiedot liittyvät DNA:n sisältämään terveystietoon ja DNA-tulosten julkaisemiseen. Lisäksi on jonkin verran salailua ja väärää tietoa esimerkiksi erilaisista ryhmistä ja foorumeista. Jos haluat jotain erityiskysymystä tarkasteltavan, olet eri mieltä jostakin asiasta tai muuten haluat kommentoida, laita viestiä info (at) humogen.net. Kaikki palaute käsitellään.

YLEISTÄ

Mikä ja miksi on DNA-testi? Vastausta saat tästä videosta, joka on mainoksilla jaettu kolmeen osaan. Alussa on perusteita, sitten testeistä tarkemmin ja lopussa keskustelua.

Lue tämä blogi ennen kuin tilaat testejä. Tässä blogitekstissä kerrotaan, mitä kannattaa huomioida jo ennen tilaamista.

Lisäksi tulee huomioida tietosuojavaltuutetun kannanotot. Ne ovat lausuntotyyppisiä, koska tietosuojavaltuutettu ei säädä lakeja eikä rankaise niiden rikkomisesta. Tässä lausunto internetin sukututkimussivustoista ja tässä henkilötietojen käyttämisestä tutkimuksessa linkit eivät toistaiseksi toimi..

Testauslaboratoriot

Suomessa luultavasti eniten käytetty tai ainakin eniten esillä ollut on FTDNA, joka on tunnetuista laboratorioista pienin. Pääosin tämän sivuston tekstit liittyvät FTDNA:n testeihin. Suurin tietokanta on Ancestryllä, joka antaa myös tarkimman tiedon etnisestä alkuperästä. 23andMe on eräs suurimmista. Akressiivisesti markkinoille on tulossa israelilaisten omistama MyHeritage.

Y-DNA

Isälinjan testistä kerrotaan tässä. Onko tavoite löytää joku esi-isistäsi? Lue tämä, jotta voit varautua tuloksiin. Älä tilaa heti, kun joku sanoo sanan Y-testi! Toimii vain suorassa mieslinjassa ja nämä ovat suuntaa antavia testejä, 100% totuutta et löydä.

mtDNA

Äitilinja testistä kerrotaan tässä. Mitä äitilinjasta voi saada selville? Lue tämä jotta voit varautua tuloksiin. Täysosuma voi olla oma mummo tai tuntematon esiäiti satojen vuosien takana.

Autosomaali-DNA (serkkutestit)

Serkkutesteistä on tässä yleiskuvaus.

X-osumat ovat eräs serkkutestin tulos. Siitä on asiaa tässä.

Etninen alkuperä on toinen autosomaalitestien tulos. Siitä tarkemmin tässä.

Tulosten vertailu ja syvempi analysointi

GEDMatch-palvelussa voi vertailla omaa DNA-tietoasi muihin, eri testauslaboratorioissa testanneisiin. Tämä video kuvaa, kuinka FTDNA:n tulos viedään GEDMatchiin. Esitys on leikattu n. 20 min pitkästä esityksestä, joten ääni on jätetty pois.

Erilaiset ryhmät ja foorumit (Geni, FTDNA, jne)

Geni on kovasti markkinoitu alusta, joka myy myös DNA-testetä. Genin tarkastelu löytyy tästä.

Liittyessäsi johonkin ryhmään (esim FTDNA), huomioi, että ryhmän vetäjä (admin) pääsee käsiksi henkilötietoihisi sekä DNA-tuloksiin. Joissakin ryhmissä vetäjät edellyttävät tietoihin pääsemistä. Ryhmien vetäjiltä et välttämättä saa aivan puolueetonta tietoa, koska esim. FTDNA edellyttää heidän olevan lojaaleja yritykselle, he eivät voi mainita muita yrityksiä, jotka voivat soveltua paremmin. Tästä seuraa, että ryhmät aktiivisesti markkinoivat lisää testejä, huolimatta siitä, onko testeistä hyötyä juuri sinun tapaukseesi. Markkinoinnissa siis asetetaan puolestasi kysymyksiä, joihin lisätesteillä saisit vastauksen. Toisaalta FTDNA edellyttää, että ryhmien vetäjät vastaavat kysymyksiin ja tiedusteluihin kohtuullisessa ajassa. Vastaaminen on siis ryhmien vetäjien, ei ryhmän jäsenten vastuulla. FTDNA järjestää ryhmien vetäjille koulutusta, seminaarimatkoja yms, jolla heitä perehdytetään asiaan ja samalla myös palkitaan.

Uskomuksia, väärää tietoa, tarkennuksia jne muualla esitettyihin tietoihin

Tähän kootaan julkisissa lähteissä oleviin tietoihin liittyen kommentteja ja tarkennuksia - sekä tarkennusten tarkennuksia.

 

Kommentteja ja kysymyksiä voit laittaa osoitteeseen info(at)humogen.net.