Olet täällä

Sukukirja jota jaksaa lukea!

Erään suvun jäsen totesi painavasti: ”Kerrankin sukukirja, jota jaksaa lukea!”. Hänellä oli käsissään suvun historiasta koottu kuvapainotteinen kirja, eikä tavanomainen nimiä luetteloiva, painava sukukirja. Kirjan tekijä oli tehnyt vastaavat kirjat erikseen äidin- ja isän puolen isovanhemmistaan. Näin yksittäinen kirja kiinnosti selvästi enemmän serkkujakin.

Seuraavassa tarkastelussa esiteltävä projekti on tehty Ifolorilla. joka on Suomen suositun kuvapalvelu. Teksti on jatkoa aikaisempaan.

Kirjassa oli isovanhempien sukupuu muutaman sukupolven ajalta taaksepäin ja isovanhempien lasten tiedot. Serkuilta tekijä ei enää tietoja kerännyt, koska ne kuuluvat selvästi henkilösuojan piiriin. Kirjassa on myös isovanhempien lasten (tekijän vanhemmat, sedät, enot ja tädit) tiedot, mutta heiltä oli helppo pyytää apua tietojen kokoamiseen ja tarkistamiseen sekä lupa tietojen julkaisemiseen. Yhdestä hieman tunnetummaksi tulleesta henkilöstä oli pitempikin kuvaus ja pari kuvaa lehtileikkeistä. Lisäksi isovanhempien sisaruksista oli syntymä- ja kuolinajat sekä asuinpaikat ja ammatit. Muuten isovanhemmista on vain esivanhempien linjat niin pitkälle kuin ne luotettavasti oli selvitetty.

Valokuvat suvun perhealbumeista muodostivat pääsisällön. Isovanhempien rakentamasta talosta oli kuvia eri vuosilta ja lyhyitä kertomuksia. Hauska tarina kuvaa esimerkiksi kaivon paikan määrittämistä ja ensimmäistä sähkövalon sytyttämistä. Asiakirjoista löytynyt isoisän isän puumerkki oli kirjan kannessakin. Kartat eri aikakausilta antoivat hyvän kuvan tieolojen muuttumisesta ja asutuksen lisääntymisestä lähialueilla. Kartan avulla oli kuvattu myös isovanhempien esipolvien ja lasten asuinpaikat. Näin sai hyvin mielikuvan, miten pieneltä alueelta ovat esipolvet ja miten laajalle jälkipolvet ovat levittäytyneet.

Tekijää harmitti, että 10 vuotta aiemmin isovanhempien maalta puretusta riihestä oli jonkin verran kuvia ulkoapäin, mutta ei kuvia sisältä eikä siellä olleista tavaroista. Riihi olisi oman tarinakirjansa arvoinen ja siitä onkin tekeillä piirustuksia ja tarinoita koottavana. Riihessä on tarinan mukaan esimerkiksi säilytetty kuolleita ennen arkkuun laittoa ja hautaamista, mutta ruumislaudasta ei ole edes yhtään kuvaa.

Tekijän mukaan aineistoa oli lopulta niin runsaasti, että paljon piti jättää julkaisuista pois. Pois jäänyt aineisto tuli kuitenkin tunnistettua ja lajiteltua. Myöhemmin sitä on helppo tutkia ja hyödyntää. Kirjaan oli jätetty sivun verran tilaa jälkipolvien omille merkinnöille. Näin serkut voivat yksilöllistää omaa kirjaansa haluamallaan tavalla.

Kirjatilaus lähti ja aika pian postiin tuli ilmoitus:

Kirjan tekijä suosittelee, että ”Jos haluat antaa kirjan joululahjaksi, sen tekeminen kannattaa aloittaa jo nyt!  Samoin jos aikoo tehdä merkkipäivälahjan, valmistelu kannattaa aloittaa todella ajoissa!” Aikaa kuluu ideointiin, aineiston kokoamiseen, tietojen tarkistamiseen, kuvien fiksaamiseen ja kaikkeen muuhun. On todella harmillista, jos uunituoreesta kirjasta löytää heti selkeän virheen. Kirjaa ei siis tarvitse tehdä yhdellä istumalla palvelun sivuille, vaan se luodaan ensin kaikessa rauhassa omalla koneella ja lähetetään kuvapalveluun vasta kun on valmis.

Palkkioksi tekijälle jäi vain hyvä mieli ja nimi kansilehteen. Ennakkoon tilanneet pääsivät mukaan edulliseen yhteishankintaan. Jälkeenpäin kirjan halunneet saivat tilata oman kappaleensa 30 päivän aikana saamansa tilauslinkin avulla. Tilaajat voivat selata kirjaa etukäteen kuvapalvelun sivulla. Kun joku halusi kirjan vielä sen jälkeen, oli tekijän ladattava aineisto suunnitteluohjelmasta uudelleen palveluun ja 30 päivän jakso alkoi uudelleen. Tähän ”toiseen painokseen” saattoi samalla tehdä muutoksia.

Toisen painoksen lisäksi tuli serkuilta pyyntöjä tehdä vastaava kirja isovanhempien sisaruksista. Tekijä lupautui tehtävään, kunhan aineiston kokoamisessa avustetaan. Uusissa kirjoissa pystyy hyödyntämään jonkin verran jo olemassa olevaa aineistoa.

Kirja on virheetön, josta tekijä kiittelee kiireetöntä koostamista ja moninkertaista oikolukua ja muuta tarkistamista. Kaikki ei ole tekijöiden omissa käsissä, mutta kirjan tekijätkin onnistuivat. Kuvat ovat onnistuneet erinomaisesti ja sivut ovat oikeassa järjestyksessä! Tässä projektissa tekijällä ei ollut kuvapalvelun suuntaan reklamoitavaa, mutta eräässä toisessa tapauksessa tekijä oli pettynyt, kun tunnelmakuvat olivat liian tummia. Kuvapalvelu oli hyvittänyt kirjan, kun se oli palautettu. Asiantuntijan neuvojen ja kuvien muokkaamisen jälkeen uusintapainos onnistui hyvin. Tunnelmakuvat näyttävät kirkkaalla näytöllä helposti erilaisilta kuin valokuvapaperilla.

Vastaavia kuvapalveluita on muitakin, mutta tähän kuvapalveluun tekijä päätyi ystävien kokemusten perusteella. Hintaa enemmän hän arvosti laatua ja palvelua. Iso merkitys oli myös sillä, että kaveri osasi opastaa alkuun kirjan tekemisessä sinänsä helppokäyttöisen ohjelman kanssa ja ennen kaikkea antoi hyviä vinkkejä kuvien ja tekstien sijoittelusta. Vinkkejä löytyy myös kuvapalvelun omilta sivuilta.

K. Aho