Olet täällä

GEDmatch – DNA-tulosten vertailu

GEDmatch on erittäin yksinkertainen sivusto ja kaiken lisäksi ilmainen. Sivuston alkuperä on www.rogerdsdna.com. GEDmatch-palvelua ylläpitävät floridalainen Curtis Rogers ja John Olson Teksasista. Sivustolle on mahdollisuus antaa lahjoituksia, mutta tietenkin ilmainen lounas herättää epäilyksiä. Sivustolla on ihan asiallisesti seuraava teksti (vapaasti suomennettuna)”:

“Emme voi ennakoida GEDmatchin tulevaisuutta. On mahdollista, että tulevaisuudessa GEDmatch yhdistyy tai toiminta siirretään toisille henkilöille tai kokonaisuuksiin. Jos näin käy, myös GEDmatcissa toimiva henkilöstö vaihtuu. Tämä tarjoaa pääsyn tietoihisi henkilöille, jotka eivät nyt liity GEDmatcin toimintaan. Jos et hyväksy tätä, ole hyvä äläkä lataa dataasi GEDmatchiin tai jos ole jo ladannut, ole hyvä ja poista se. Missään muussa kuin edellä kuvatussa tilanteessa, emme tarjoa mitään tietojasi kenellekään ulkopuoliselle.”

Yllä oleva kertoo, miksi sivusto on ilmainen. Tekijät saavat lahjoituksia ja odottavat riittävää tarjousta tietokannasta.

Tulosten lataaminen GEDmatchiin

Jos päädyt lataamaan raakadatasi palveluun, se tapahtuu varsin helposti seuraavan videon ohjeiden avulla. Lataussivusto on videoon nähden aavistuksen muuttunut, mutta periaate on edelleen sama. 23andMe:n raakadatalle on edelleen oma painike. FTDNA:n tapauksessa valitse Generic Upload FAST. Saman käyttäjän tunnuksella voi palvelussa olla usean henkilön tuloksia.

Sukupuu GEDmatchiin

Sivustolla voi ladata myös sukupuun gedcom-tiedostona. Tässä kannattaa huomioida, että sivustolle ladattu gedcom on kaikkien sivuston käyttäjien nähtävissä. Koska kirjoittajat eivät ole palveluun sukupuuta ladanneet, ohitetaan tämä kohta tällä toteamuksella: "Harkitse ennen kuin lataat tietojasi mihinkään".

Tulosten vertailu

Syy, miksi tulokset yleensä GEDmatchiin ladataan, on vertailu toisiin tuloksiin. Palvelussa on tähän koko joukko työkaluja. Seuraavassa vain osa niistä.

One-to-Many (Yksi-Moneen) vertailu näyttää järjestyksessä lähimmät serkkusi ja arvion etäisyydestä. Näkyvissä on myös osuman sähköpostiosoite.

Klikkaamalla L-kirjainta (ei näy kuvassa) näet valitsemasi henkilön osumat sanmanlaisessa taulokossa.

Klikkaamalla A-kirjainta saat yksityiskohtaisempaa vertailutietoa autosomaalisten kromosomien tuloksista. Kuvan tapauksessa etäisyys yhteiseen esivanhempaan on 3,6 sukupolvea, eli kyseessä on noin 3. serkut.

Voit myös valita klikkaamalla rastin ruutuun 3 tai useamman henkillön tarkempaan visuaaliseen tarkasteluun.

Tuloksia voi tarkastella 2D ja 3D muodossa. Varsinkin yksittäisen kromosomin osumakohtia kuvaava, moneen suuntaan käänneltävä 3D-kuva on mielenkiintoinen "leikkikalu".

GEDmatchin avulla voit jopa arvioida henkilön silmien värin, jos vain tiedät tämän näytenumeron.

Ovatko vanhempasi sukua keskenään, GEDmatch osaa arvioida senkin!

Muitakin työkaluja kiinnostavien osumien vertailuun löytyy niin että puuhaa on pitkäksi aikaa.

Sivusto ei enää kerää lahjoituksia vaan tarjoaa jäsenyyttä Tier 1.

HuMo-gen net tai kirjoittajat eivät liity mitenkään GEDmatchiin, eivätkä saa markkinoinnista palkkiota, mutta on käyttänyt näitä palveluja. Arviointi on puolueeton ja palautetta otetaan vastaan.