Olet täällä

Tietojen luovutuskielto

Viranomaisilla on kaikista suomalaisista tietoja, joiden jakamista muualle voi jokainen itse kontrolloida ainakin tekemällä luovutuskiellon. Tietojen luovutuskiellon tekeminen on varsin yksinkertaista. Sen avulla saat pienen palan lisää yksityisyyttä. Jo muutama vuosi sitten noin 5% suomalaisista oli nähnyt tämän järkeväksi. Kiellon voi tehdä väestörekisterikeskuksen tai maistraatin kautta. Puhelinmarkkinoinnin rajoitusta ei voi tehdä väestötietojärjestelmään, koska sinne ei tallenneta puhelinnumeroita. Puhelinnumeron käyttöä voi rajoittaa tai tehdä salaiseksi ilmoituksella omalle operaattorille. Hienoa, että tietojen luovuttamisen voi kieltää, mutta hyvä olisi, jos voisi vielä saada tiedon, mihin tahoille omia tietoja on luovutettu.

Väestörekisterikeskus

Väestörekisterikeskuksen mukaan "tietojen luovutuksen voi kieltää henkilökortin tai verkkopankkitunnusten avulla Tarkasta tietosi! -palvelussa tai ilmoittamalla asiasta puhelimitse tai vapaamuotoisella kirjeellä maistraattiin. Tietojen luovutuksen voi kieltää myös oikeasta palstasta löytyvien verkkolomakkeiden avulla." Tiedoissa on sikäli virhe, että maistraatinkin sivuilla on sähköinen palvelu. Sivustolla todetaan: "Mikäli havaitset tiedoissasi oikaisutarpeita, ota yhteys paikalliseen rekisterinpitäjään eli kotikuntasi mukaiseen maistraattiin." Kuitenkin myös suoraan tämän sivuston kautta voi joitakin tietoja korjata ja luovutuskiellon asettaa.

Tarkasta tietosi -sivulta käynnistetään kohdasta Käynnistä tarkastus, josta edelleen järjestelmään kirjaudutaan pankkitunnuksilla, varmennekortilla tai mobiilivarmenteella. Tunnistautumisen jälkeen avautuvat Omat tiedot eli järjestelmässä olevat henkilötiedot, osoitteet (jopa mahdollisesti sähköpostiosoite), kiinteistöomistukset jne. Valikon kohdasta Ilmoita itse avautuu mahdollisuus ilmoittaa tai päivittää erilaisia tietoja ja muokata tietojenluovutuskieltoa.

Tietojen lähettämisen jälkeen valitaan Katkaise istunto ja tiedot on päivitetty.

Maistraatti

Maistraatin sivulta löytyy myös sähköinen mahdollisuus kieltää tietojen luovutus.

Sivustolla oleva (kts yo. kuvan alareuna) linkki johtaa sivustolle www.suomi.fi.

Sivustolla oleva kieltolomake on hieman erilainen, mutta sisällöltään sama. Tekstin perusteella eri maistraatit hyväksyvät erilaisia ilmoituksia!

Sivun alareunassa pyydetään ottamaan yhteyttä,maistraattiin, jos kieltoja haluaa poistaa. Sivusto ei kerro, mutta se onnistuu myös edellä kuvatussa väestörekisterikeskuksen Omat tiedot -palvelussa.

Ehkä siis parasta on käyttää tunnistautumista ja päivittää tiedot suoraan Väestörekisterikeskuksen sivujen kautta. Varsinkin kun Maistraatin sivustolla on tällä kohdin juuri nyt jokin ongelma.

A Miettinen 1.5.2017