Olet täällä

Sukututkijan 10 käskyä!

Vanhaherra I Virta kirjasi sairaudesta toipuessaan oman versionsa sukututkijan kymmenestä käskystä. "Vaikka paljon muitakin sääntöjä olisi tarpeen kirjata, näillä pärjää jo varsin pitkälle. Lakien ja sääntöjen noudattamisessa niiden henki on vähintään yhtä tärkeä kuin kirjain", hän muistuttaa. Virta on pahoillaan siitä, että sukututkimukseen on tullut tietotekniikan myötä ikäviä lieveilmiöitä, kuten elossa olevien henkilöiden tietojen julkaiseminen ilman lupaa, sukukirjojen sumeilematon kopioiminen internetin palstoille jne. Hän toteaakin, että toivottavasti hän vielä ehtii nähdä, kun asioihin saadaan jonkinlaisia selkeitä sääntöjä. Sukututkimuksen varjolla ei kenellekään saisi aiheuttaa mielipahaa, kuten ei millään muullakaan asialla. Kyllä lakien ja sääntöjen taustalla on todellinen tarve suojella ihmisiä, ei vain kiusanteko henkilöille, jotka eivät hyvistä tavoista välitä tai joistakin itsekkäistä, vaikka liiketaloudellisista syistä haluavat toimia toisin.

1. Henkilötietolaki ja muut asetukset olkoot herrasi, jotka rajoittavat miten teet sukututkimusta. Sinulla ei saa olla virheellisiä ohjenuoria.

Mitä se on: Kysy aina lupa, jos julkaiset elossa olevista mitään tietoja tai kuolleista sellaisia tietoja, joista joku voi pahoittaa mielensä. Olet sukututkija vain jos todella tutkit sukutaustaasi. Osallistu hyvälle kurssille, että tiedät mikä todella on oikein ja hyväksyttyä. Lain lisäksi noudata hyviä tapoja. Omaan pöytälaatikkoosi tai muistilaitteelle voit tutkia miten haluat, mutta huolehdi, että tiedot ovat turvassa.

2. Kirjaa etu- ja sukunimet johdonmukaisesti.

Mitä se on: Menneiden sukupolvien käyttämiä todellisia nimiä ei voida tietää. Selitä tiedostossasi, millaisia etu- ja sukunimikäytänteitä olet käyttänyt. Huomioi ja pyydä lukijaasi huomioimaan, että ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa tapaa ja siksi eri tiedostoissa saattaa olla erilaisia nimien käännöksiä ja kirjoitusasuja sekä talojen ja torppien nimiä on saatettu käyttää sukunimien tapaan virallisempien sukunimien puuttuessa.

3. Muista välillä levätä.

Mitä se on: Älä tee sukututkimusta laiminlyöden terveytesi ja läheistesi. Ota välillä etäisyyttä ja vietä aikaa läheistesi kanssa tai vaikka luonnon tai toisen harrastuksen parissa. Uudistunein ajatuksin löytyy ongelmiinkin halpommin ratkaisuja.

4. Kunnioita omia esipolviasi.

Mitä se on: Aikaisemmat ojat ovat olleet erilaisia. Arvosta esivanhempiasi, ovat he olleet piikoja tai renkejä, talollisia tai torppareita, suutareita tai aatelisia, punaisia tai valkoisia. Kaikki on tapahtunut siinä ajassa ja olosuhteissa, niin tiedoin kun on ollut käytettävissä.

5. Älä poista pahantekijöitä rekisteristäsi, äläkä paheksu henkilöitä, jotka ovat eri mieltä.

Mitä se on: Jokaisen sukututkijan omaisiin kuuluu värikkäitä persoonia, jollakin jopa murhaajia ja muita rikollisia. Kirjaa tulokset totuudenmukaisina. Siedä erilaisia mielipiteitä ja kunnioita näkemyksiä. Kestä asiallista keskustelua ja kritiikkiä sekä ota ymmärtäväisesti vastaan tietoa virheistä ja kaikenlaista muuta palautetta. Ymmärrä myös niitä, jotka kerta kaikkiaan eivät halua tietoja antaa tai niitä julkaistavan.

6. Ymmärrä että kaikkien vanhemmista et saa koskaan varmuutta.

Mitä se on: Kytke sukupuuhusi vain varmasti siihen kuuluvat henkilöt ja kirjaa vain lähteisiin perustuvat vanhemmat. Aviottoman lapsen olosuhteita ja todellista tilannetta et voi tietää kuin sen, mitä löytyy arkistojen tiedoista. DNA-testikään ei anna täyttä varmuutta menneistä taaphtumista.

7. Älä käytä luvatta toisten dokumentteja.

Mitä se on: Jos lainaat tietoja muiden tekemistä lähteistä, kunnioita tekijänoikeutta ja hyviä tapoja. Älä käytä valokuvia tai muita dokumentteja ilman lupaa. Älä ota luvatta kuvia somesta, muihin tarkoituksiin tehdyistä viranomaisten asiakirjoista, työssä tai luottamustoimessa haltuusi saamistasi rekistereistä tai muista laittomista lähteistä. Lue käyttöehdot ennen sovellusten käyttämistä.

8. Älä kirjaa vääriä tietoja lähimmäisestäsi.

Mitä se on: Älä väritä tarinoita epävarmoilla tiedoilla tai mielikuvituksella. Kunnioita menneitä sukupolvia ja elossa olevia jättämällä kertomatta sellaisia asioita, jotka voivat loukata edesmenneiden tai elossa olevien kunniaa tai tuottaa heille pahaa mieltä.

9. Älä vaadi kaikkea ilmaiseksi.

Mitä se on: Arvosta toisten tekemää työtä ja sinulle tietoja antavia. Tee vastapalvelus, vaihda tietoja tai tarjoa lounas. Korvaa vähintään aiheutuneet kulut ja jos käyt vierailulla, vie käyttökelpoista vastinetta vieraanvaraisuuden korvaukseksi.

10. Älä tavoittele lähimmäisesi sukutietoja asiattomasti.

Mitä se on: Älä virheellisesti johdattele omia sukuhaarojasi julkisuuden henkilöihin, liikemiehiin tai urheilijoihin. Älä uteliaisuuttasi tai muuten tarpeettomasti selvitä ja julkaise läheistesi, naapureiden, työkavereiden tai tuntemattomien sukutietoja. Tutki omia esipolviasi, niidenkin tutkimisessa ja tietojen arkistoimisessa riittää työtä kaikeksi käytettävissäsi olevaksi ajaksi - loppuelämäksesi.

 

I Virta, Espanja, 2018 jKr