MyHeritage on keksinyt oivan keinon kerätä käyttäjiltä valokuvia tietokantaan ja samalla tarjota palvelu, jonka hyödyllisyydestä voi olla montaa mieltä. Palveluun lähetettävät kuvat liitetään käyttäjien profiiliin ja, kuka ties, ne joskus ovat arvokasta myyntitavaraa tulevien polvien sukututkijoille. Toiminnon nimi on ’Värjäytä valokuvasi automaattisesti’. Toki tämän palvelun avulla MyHeritage saa mainetta ja maksavia asiakkaita, kun nykyään melkein mille tahansa tuotteelle ja palvelulle on markkinansa.
Ohjelma perustuu siihen, että se tunnistaa kuvasta ihmiset, taivaan ja kasvillisuuden ja osittain muut tavanomaiset erilaiset rakenteet, kuten punaviinilasin ja aurinkolasit sekä joidenkin valtioiden liput, joille ohjelma määrittelee oletusvärejä hyödyntäen harmaan eri sävyjä. Kun harmaa hirsiseinä on kuvassa harmaa, kasvit vihreitä taivas sininen ja aurinko keltainen, syntyy illuusio, että kaikki muutkin värit ovat oikein. Ohjelman punaiseksi määrittelemä mekko voi ihan yhtä hyvin olla todellisuudessa sininen.
Ohjelma saattaa käyttää avuksi myös sitä, mistä päin maailmaa kuvat lähetetään. Suomalaissa kuvissa harvemmin ihmisten ihonväri on kovin tumma tai maassa voi olla valkoista. Värjäyksessä ei saa tapahtua virhettä, että taivas olisi vihreä ja nurmikko sininen ta vesi oranssia.
Testi
Värityksen tulosta ei voi arvostella, jos ei ole käsitystä, minkä värinen jokin asia on oikeasti ollut. Teimme testin väritusohjelman testaamiseksi. Muutetaan värikuva harmaasävyiseksi ja palautetaan värit ohjelmalla. Tällaisessa tapauksessa värjäämisen onnistumista auttaa se, että harmaasävykuvan tietostoon voi jäädä paljon vinkkejä siitä, minkä värinen kuva on alunperin ollut, joten kuvan kaikki metatieto poistettiin.
Selvästikin tuloksissa jätetään epävarmojen värien kohdalla tulkinta puolitiehen ja sovelletaan harmaan sävyjä, esim. testikuvassa punainen pöytä ja pöytäliina.
Testin tulos
Värjäys antaa ehkä 50 % tuloksen, joka sekin on käytettävään käsittelyaikaan nähden aika hyvä. Värit eivät ole mahdottomia, mutta kuvan dokumentointiarvoa väritys ei lisää. Kuvituskuvana jossakin voi kelvata, ovathan mainoskuvat ja monet muut nykyaikanakin otetut kuvat voimakkaasti kuvankäsittelyllä käsiteltyjä. Eräs sukututkija poisti sukukirjaan tulleesta esivanhempansa kuvasta luomen, koska halusi hänestä 'kauniimman'. Tämä on verrattavissa minkä tahansa tiedon väärentämiseen tästä henkilöstä.
Automaattia paremman tuloksen saa manuaalisesti värittämällä, mutta ajankäyttö on moninkertainen.Silloin käytetään monia eri lähteitä, joista selvitetään kuvan osien todelliset esimerkiksi kulkuneuvojen, rakennusten ja uniformujen historiaa tutkimalla. Testejä tehtiin viidellä eri kuvalla viiden henkilön voimin. Yhteinen tulos oli: Kuvien värjäämisellä on viihdearvo, mutta se myös lisää kuvaan valheita.
Lisäys: Kuvat lisätään automaattisesti sukupuun kuvagalleriaan (alkuperäinen ja väritetty). Kuvien lisäämisestä saavat kakki sukupuuhun kuuluvat sähköpostiviestin, jossa on kuvat pienoiskoossa (thumpnails). Ylläpitäjä voi poistaa molemmat tai toisen kuvan, muuta voivat ladata kuvan itselleen tai kommentoida sitä.
Alkuperäinen värikuva:
Uudelleen väritetty kuva:
Harmaasävykuva:
T.M. (myös tiukasti karanteenissa)