Olet täällä

Sukutiedot sähköiseksi!

Humogen.net -tiimi saa säännöllisesti kysymyksiä, joihin kaikkiin vastataan. Lisäksi tiimi bongailee yleisiä kysymyksiä, joilla voi olla laajempaakin kiinnostusta. Jos joku kysyy jotain julkisesti, lienee taustalla vähintään 100, jotka pohtivat samaa asiaa. Tällä kerralla esiin nousi oikein hyvä kysymys: ”Olen vuosia silloin tällöin kerännyt tietoa sukuni vaiheista. Nyt materiaalia ja henkilöitä on löytynyt sen verran että mieli tekisi siirtää ne johonkin "sähköiseen järjestelmään". Jos sitä kautta löytyisi vaikka lisää sukulaisia. Kysymykseni teille viisaammille onkin että mikä sivusto olisi kaikkein järkevin/helppokäyttöisin ja ilman suuria erillisiä maksuja?

Tähän ei ole nopeaa ja helppoa vastausta. Jokaisella sukututkijalla tulisi olla tavoite, ja sitä vastaan löytyy ratkaisuja. Jos vain keräilee luetteloa sukulaisista, uskoo, mitä muut ovat keränneet ja haluaa bongata epävarmalta pohjalta kaukaisia yhteyksiä julkisuuden henkilöihin, voisi kysymykseen tulla hirvitys nimeltä Geni. Tässä ratkaisussa käyttäjä heittää tiedot yhteen suureen keittoon, jossa on monenlaisia hämmentäjiä. Voi myös katketa mahdollisuus ylläpitää omien sukulaisten tietoja, kuten monille on käynyt. Henkilöitä on ikäänkuin kaapattu. Helposti tulee myös rikkoneeksi sukulaisten tietosuojaa ja saa vähintään kyseenalaista mainetta omituisena tietojen keräilijänä ja kyselijänä.

Kysyjä on kerännyt myös materiaalia nimien ympärille. Tästä osa lienee sellaista, että sitä ei saa tai ei voi julkaista avoimessa internetissä. Tätä voitaisiin sanoa oikeaksi sukutkimukseksi, kun kerätään perimätietoa, dokumentteja, kuvia, äänitteitä ja muuta sukuperintöä yhteen. Vielä jos on selkeä tavoite, esimerkiksi omat juuret, määrätyn talon tai nimen historia tai muu vastaava, on harrastuksessa mieltä ja syntyy tulevia sukupolvia mahdollisesti kiinnostava kokonaisuus.

Tässä tapauksessa kannattaa sijoittaa hieman ja hankkia vaikka Sukujutut. Jos ohjelman maksullisuus on ehdoton kynnys, ilmaisiakin omalla tietokoneella pyöritettäviä vaihtoehtoja on paljon.

Jos ehdottomasti haluaa internetin verkostoihin, voi ja kannattaa siirtää Geniin vain osa sukupuuta, pelkästään sen varaan ei mitenkään kannata heittäytyä. Geniin voi elossa olevia ja hiljattain kuolleita merkitä esim N.N. tai Mies/Nainen. Lainvastaista on oikeat kirjata nimet ja jättää niiden salaaminen Genin automaation varaan. Mitkään tietokantaan kirjatut tiedot eivät ole salassa, vaan sadat ihmiset näkevät ne aina. Myös N.N. saattaa paljastaa adoptioita ja muita yksituiskohtia elossa olevista, joten lakia rikotaan siinäkin tapauksessa. Muista, kaikki mitä on kerran talletettu nettiin, on siellä ikuisesti eikä pois saa!

Neuvo kysyjälle siis on: Pidä harrastus omassa hallinnassa. Käytä omalla koneella toimivaa ohjelmaa, joita on paljon vaihtoehtoja. Varaudu tekemään kirja, ei perinteistä sukukirjaa, jossa on 25000 nimeä, vaan dokumentti, jossa on valokuvia ja kohdistettua historiaa, ne ovat parhaita lähihistoriateoksia, jotka kiinnostavat kaikkia ja tulevat käyttöön.

Jos haluat jakaa tietoja luotettavasti valittujen henkilöiden kanssa, myös ohjelma HuMo-gen tarjoaa siihen mahdollisuuden. HuMo-gen toimii omalla koneella (tarvitaan virtuaalipalvelin), omassa hallinnassa (tarvitaan nettihotelli) tai ilmaisena palveluna (www.humogen.net). Ilmaiseen palveluun saa toisen käyttäjätunnuksen, joita voi jakaa tai myydä lukijoille. Lisätietoja kysymällä osoitteesta info (at) humogen.net.

T.M. (v.t. admin)