Keisarin sukuseuran www-sivuilla on vapaasti luettavissa 26915 perhetaulua. Kyse ei ole vahingosta, sillä varmistimme asian kaksi kuukautta sitten seuran taloudenhoitajalta. Vastauksessa todettiin, että ”on hienoa, että näitä tietoja on pystytty hyödyntämään”. MUUTOS: Otsikossa mainitut sukutaulut on siirretty takaisin salasanan taakse. Internetin arkistosta sukutauluja voi etsiä. Yksi sivu löytyy tällä linkillä: https://web.archive.org/web/20201030135752/http://www.keisarinsukuseura.fi/digikirja/sukutietokanta/sukutaulut/t1.php Laajempi luettelo löytyy näin: https://web.archive.org/web/*/http://www.keisarinsukuseura.fi/digikirja/sukutietokanta/* Linkistä avautuu luettelo ja luettelosta kalenteri. Klikkaa korostettua päivämäärää ja siitä avautuvassa ikkunassa olevaa linkkiä.
Tästä tuli kysymys, johon voi vastata: Web-arkiston käyttö on täysin laillista. Linkit on julkaistu tietoisuuden lisäämiseksi, eikä ne ole toimiva tapa ko. digisukukirjan selaamiseksi. Esimerkillä korostetaan sitä, että kerran internetissä julkaistu pysyy siellä periaatteessa ikuisesti.
Suoraan seuran sivustolta ei digitaaliseen sukukirjaan pääse käsiksi http://www.keisarinsukuseura.fi/digikirja/ Hakukoneet löytävät kuitenkin taulut ja ensimmäisen sukutaulu on osoitteessa http://www.keisarinsukuseura.fi/digikirja/sukutietokanta/sukutaulut/t1.php josta voi klikata tauluja eteen- ja taaksepäin tai hakea määrätyn taulun muokkaamalla sen numeron suoraan osoiteriville.
Jos tällaisia tietojen tavoittamisia tapahtuu ilman tarkoitusta, HuMo-gen -tiimin tietotekniikkaa osaavat velhot auttavat tarvittaessa ja edullisesti. Samaiset velhot ovat löytäneet internetistä myös vasten tarkoitusta näkyviä sukusivustoja. Olipa eräässä tapauksessa kirjattu henkilöistä jopa henkilötunnuksia. Vaikka tiedostoa oli yritetty suojata, hakukoneet sen löysivät. Myös joitakin kuvakokoelmia ja muita tiedostoja on talletettu niin, että ne näkyvät avoimesti, vaikka niitä ei ole linkitetty varsinaisille sivustoille. www-palvelin ei siis ole kovin hyvä paikka tallettaa varmuuskopioita tai muita tiedostoja, jos ei tiedä mitä on tekemässä.
”Valkokaulushakkereina” ongelmista ilmoitetaan aina heti sivustojen ylläpitäjille eikä tahattomia ongelmia käytetä hyväksi. Tarvittaessa sivustojen testaamisessa voidaan avustaa. Varsinaisiin murtautumisyrityksiä (esim salasanojen testaamista) tehdään vain pyynnöstä, ja testaus tehdään yhdessä sovittavalla tavalla.
Jos lupa sukutietojen julkaisemiseen on saatu vain salasanan suojassa, tulee tätä kunnioittaa. Ihan perustestin jokainen voi tehdä sivustolleen tai sosiaalisen median tililleen kokeilemalla ilman kirjautumista, mitä saa hakukoneilla tai sivuston osoitetta muokkaamalla näkyviin. Lisäksi voi kopioida kirjautuneena näkyvän sivun tai kuvan osoitteen ja katsoa avautuuko sama osoite ilman kirjautumista. Tässä täytyy tarvittaessa huomioida omalle koneelle tallennetut salasanat ja evästeet.
Tero M