Olet täällä

Puolisukulaisia ja serkkutehtävä

Aiemmin julkaistiin teksti serkkupuolista ja tuplaserkuista. Lisäksi hyvin tunnetaan, että on olemassa siskopuoli ja velipuoli. Mitä muita puolikkaita sukulaisia on olemassa DNA-tarkastelun kannalta? Edellä mainitut puolikkaat on helppo laskea puolittamalla keskimääräinen DNA-osuma. Täysserkut jakavat 12,5 % ja puoliserkut eli serkkupuolet 6,25 %. Samalla tavalla kaksoisserkkujen tapauksessa määrä tuplataan, eli kaksoisserkut jakavat 25 %.

Miten olisi tätipuoli? Koska täti on äidin tai isän sisko (jaettu perimä 25 %), eikä kukaan voi olla puoliksi äiti tai puoliksi isä, eli puolikasta ei saa tällä tavalla. Entä jos täti onkin äidin tai isän siskopuoli? Kyllä voi olla, ja näin löytyvät tätipuoli, enopuoli ja setäpuoli! He jakavat perimää 12,5 % ja heidän lapsensa jakavat myös perimää puolet siitä mitä tädin, enon ja sedän lapset.

Kaaviossa tarkasteltuna näitä puolikkaita syntyy vain sisar- ja velipuolen tapauksessa. Kaavion vaakaviivoilla. Iso-isovanhemman sisarus jakaa lähtöhenkilön kanssa 6,25 % yhteistä perimää, mutta sisaruspuoli 3,124 %. Vastaavasti syntyvät kaksoissukulaisuudet, kun sisarukset saavat jälkeläisen toisen sisarusparin kanssa.

Avioliiton kautta muodostuneet sukulaisuudet eivät jaa DNA:ta, ellei muuta kautta sukulaisuutta ole. Tädin miespuolista puolisoa kutsutaan yleensä sedäksi, enon tai sedän vaimoa tädiksi, vaikka yhteistä DNA:tä ei olisikaan. Jopa aivan tuntematonta mieshenkilöä tavataan kutsua sedäksi. Monet vanhat naiset ovat mummoja, vaikka heillä ei olisi lapsia ensinkään. Nimitys ei siis takaa tai edes kuvaa välttämättä minkäänlaista tunnistettavaa sukulaisuutta.

Serkkutehtävä

Puoli- ja tuplaserkut on käsitelty. Vielä on eräs mielenkiintoinen tapaus. Ajatellaan että tutkit sukuasi (niin, todennäköisesti olet tutkinutkin, koska tätä luet). Löydät kaksi serkkua samasta esipolvien linjasta2. Molemmat merkitään sukukaavioon 2s1r eli pikkuserkku yhden sukupolven takaa (once removed). Nämä serkut eivät ole sisaruksia tai edes puolisisaruksia. Mitä sukua nämä kaksi serkkua ovat keskenään? Yritäpä ratkaista tehtävä lukematta ratkaisua seuraavasta. Löydätkö useamman kuin yhden vastauksen?

2s1r on yhtä porrasta kaukaisempi sukulainen kuin 2s (pikkuserkku) ja yhtä porrasta läheisempi kuin 3s. Jaetun perimän mukaan 2s1r (1,56 %) on näiden kahden serkun 2s (3,13 %) ja 3s (0,78 %) välissä.

Kaaviosta voi nähdä, että alemmän 2s1r isoisovanhemman sisarus on ylempänä olevan 2s1r isovanhempi. Nämä kohdehenkilön 2c1r:t ovat siis keskenään 2s2r. Vai ovatko? Ei välttämättä! Kaaviossa vanhemmat ovat yhdessä laatikossa ja kuten myös heidän kaikki sisaruksensa. Jos toinen on kohdehenkilölle 2s1r isän puolelta ja toinen äidin puolelta, eivät nämä kaksi sukulaista ole välttämättä mitään sukua keskenään!

A. Miettinen