Olet täällä

Sukututkija historian harrastajana

Sukututkijasta tulee lähes huomaamattaan myös historian harrastaja. Omien esipolvien tarina saa väriä ja elävyyttä historiallisesta tapahtumista, joita he ovat olleet ehkä läheltäkin kokemassa. Tapahtuman aikaan eläneet talolliset, piiat, rengit, sotilaat, papit, saivat kaikki tietoonsa, milloin hallitsija oli vaihtunut tai jotain muuta merkittävää tapahtui. Toki usein vasta viikkojen kuluttua. 1800-luvulla tietoa julkaistiin joka kylään painettunakin. Läheltä kunkin ajan asukkaat kokivat sodan, nälänhädän ja tautien vaikutuksen, joku saattoi nähdä kuuluisan pyrstötähden. Sukututkijaa kiinnostaa hyvinkin, koska ensimmäiset esipolvet pääsivät kokemaan keksintöjä; tulitikut, ikkunalasin, muuratun savupiipun, polkupyörän, auton, lennättimen ja vastaavia mukavuuksia. Tulen käyttöönotosta, pyörän keksimisestä ja villieläinten kesyttämisestä löytyy tietoa vain tuhansien vuosien tarkkuudella kaivauksista, joita argeologit ovat tehneet, mutta kiinnostavaa on sekin.

Sukututkija voi elävöittää sukututkimustaan liittämällä kertomuksiin sopivasti historiallisia tapahtumia. Näin lukija saa aivan eri tavalla tuntumaa tarinaan. Esimerkiksi "Jussi Jussinpojan syntyessä alueella ja koko Suomen alueella oli paha katovuosi. Edellisen syksyn sato oli lähes menetetty ja huonoksi jäi seuraavakin." tai "Maria Matintytär kuoli 12.8.1796. Aiemmin samana kesänä oli pappila palanut ja kirkonkirjat tuhoutuivat, joten Marian sisarusten kuolinpäiviä ei kirjoista löydy." tai "Ensimmäinen lapsi kuoli isorokkoon. Samaan tautiin kuoli tuona vuonna kylästä yhteensä 8 lasta. Vaikka rokote oli jo keksitty, rokotus tuli pakolliseksi vasta 20 vuotta myöhemmin."

Historiasta sanotaan että se on aina voittajien kirjoittamaa. Tarkkaa ja puolueetonta tietoa erityisesti poliittisista tapahtumista on usein hankala löytää. Mutta kaiken kaikkiaan historiaa on mukava lukea. Varsinkin jos se on mukaansa tempaavasti kirjoitettu ja niin että sen ymmärtämiseksi ei tarvitse osata suurta määrää tieteellisiä termejä.

Tieteen Kuvalehti Historia on hyvä lukemisto kaikille yleisesti historiasta kiinnostuneille. Lehden sivuilla on luettavissa paljon asiaa, vaikka sitä ei tilaisikaan. Matka tai iltalukemisesa lehti toimii hyvin ja on samaa taattua laatua kuin Tieteen Kuvalehti yleensäkin.

Finlandiakirja on suuri antikvariaatti ja divari, jonka valikoimista löytyy kirjoja, joita ei enää tavallisista kirjakaupoista saa. Esimerkkinä -> sukukirjavalikoima.

humogen.net-sivusto tekee yhteistyötä tunnettujen tahojen kanssa vastuullisesti, Sivusto ei mainosta pikavippejä eikä muutakaan aiheeseen liittymätöntä. Aina voit kysyä tai ehdottaa tarkasteltavia asioita (email: info@humogen.net).