Olet täällä

Yhteisen perimän laskuri! Kokeile!

Tällä sukulaisuuden laskimella voit laskea, paljonko jaat yhteistä perimää jonkun toisen henkilön kanssa, kun sukulaisuus tulee monia eri linjoja. Tietenkin laskuri toimii myös vain yhtä yhteyttä arvioitaessa.
Huom. Tulos on ns. optimistinen, todellinen saattaa olla huomattavastikin pienempi. Perimä ei ketjussa vahvistu, mutta jossakin kohdassa keskiarvoa pienempi osuus vaikuttaa koko perimäketjun loppuosassa. Kumuloituvassa perimässä sama osuus myös toistuu useampaan kertaan.
Kirjoita tai valitse kuhunkin soluun, kuinka moninkertaisesti kukin sukulaisuus sinun ja tarkasteltavan henkilön väliltä löytyy. Esim 'sisarus 1R' tarkoittaa 'sisaruksen lapsi.' Ohjelma ei huomioi ns. mahdottomia tilanteita.

Laskuri yhdistää eri sukulaisuuksien keskimääräiset prosentit neliösummaa käyttäen. Neliöllisen summan avulla huomioidaan useiden sukulaisuuksian myötä väistämättä tulevat sukulaisuuksien päällekkäisyydet.
Monet sukututkimusohjelmat osaavat etsiä erilaiset serkkulinjat tehokkaasti, mutta yleensä puoliserkku tai kaksoisserkku käsitellään tavallisena serkkuna.

Tulos ei tietenkään ole todellinen, koska kyse on todennäköisyyksien yhteenlaskusta.
cM arvio on myös todella arvio, koska DNA käyttäytyy ennalta arvaamattomasti. Laskuri osoittaa, että 5. serkun ja sitä kaukaisempien vaikutus myös summattuna on häviävän pieni.

Katso myös muut asiaa käsittelevät blogitekstit (lisääkin tulossa):
Erilaiset serkkuudet
Sukulaisuuden summaamisesta
Asiaa etäserkuista


Sukulaisuus0R1R2R3R4R5R6R7R8R
identtinen
kaksonen
sisarus/kaksonen
lapsi/vanhempi
kaksoisserkku/täti
isovanhempi/setä/eno/sisarpuoli
serkku
iso-isovanhempi
serkkupuoli
iso-iso-isovanhempi
pikkuserkku
3.serkku
4.serkku
5.serkku
6.serkku
7.serkku
8.serkku
9.serkku
10.serkku


In English