Olet täällä

4C3R = 4. serkku kolmen polven takaa ?!

Englanninkielessä on käsite '4th cousin 3 times removed'. Lyhennettynä merkitään 4C3R. Avataanpas tätä vähän. Tarkastellaan tilannetta Maijan kannalta. Matti on Maijalle 4C3R. Se tarkoittaa, että Maija ja Matti ovat keskenään etäserkkuja ja tarkemmin ottaen toinen on toiselle 4 serkun lapsen lapsen lapsi. Eli Matin tai Maijan isovanhemman vanhempi on toiselle henkilölle 4. serkku. Yhteistä perimää Matilla ja Maijalla on keskimäärin 0,024 % eli ei juuri mitään. Alla olevassa kaaviossa samalla tavalla ovat sukua Juho Taavetinpoika ja Väinö Ruusanpoika sekä Simo Antinpoika ja Heikki Katrintytär.

Ilmaisu 4C3R ei osoita, kumpi on kaaviossa lähempänä esivanhempaa. Suomennettuna 4C3R voisi olla esimerkiksi 4 serkku 3 sukupolven takaa. Vastaavasti 1C1R on serkun poika.

Eli tällaisia sukulaisuuksia tarkasteltaessa etsitään ensin yhteinen esivanhempi, sen jälkeen katsotaan kumpi on tätä esivanhempaa lähempänä ja sen mukaan määritellään serkkuus. Tähän serkkuuteen lisätään niin monta askenta kuin toinen on kauempana. Oheisessa kaaviossa askeleina kaukaisin serkkuus on Elias Jussinpojan ja Esa Samuelinpojan välillä 1C8R, yhteistä on 0,049%.

Esa Samuelinpoika ja Iisakki Emmanpoika ovat kaaviossa vierekkäin, mutta yhteinen esivanhempi, Mikko Matinpoika on 10 sukupolven takana ja yhteistä perimää on vain 0,00019% eli käytännössä todellakaan ei lainkaan.

Tarkastelu tehdään siis lähimmän serkkuuden kautta. Jos tarkasteluun otetaankin virheellisesti toinen suunta eli kaukaisempi serkkuus, saadaan 7C3R. Nyt olisi yhteistä perimää enää 0,00038%.

Sisarusten lasten kohdalla ei käytetä tätä ilmaisua lainkaan ja harvemmin muutenkaan lähisukulaisten kesken. Ylipäätään koko ilmaisu on syntynyt samalla, kun on alettu kirjata laajoja "heimosukukirjoja" ja tällaiselle on tarvetta ilmennyt. Sukulaisuudet, joilla on oikeasti merkitystä, voidaan ilmaista muutenkin.

Katso myös muut serkku-kokonaisuuteen liittyvät kirjoitukseni ja kokeile sukulaisuuksien yhteenlaskemista!

A. Miettinen